Een Russische wasserij voor misdaadgeld

De ‘Russische wasserij’ is de benaming van de grootste witwasoperatie die tot op heden werd ontdekt in de voormalige Sovjetunie. Een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek legde het complexe traject van de malafide Russische fondsen bloot.

Op donderdag 21 augustus publiceerde het OCCRP, een internationaal non-profit onderzoekproject naar georganiseerde misdaad en corruptie, een dossier genaamd “De Russische Wasserij”. In dit dossier wordt een complexe operatie blootgelegd, waarmee meer dan 20 miljard dollar werd witgewassen en op Europese rekeningen overschreven. Dit geld werd vergaard door georganiseerde misdaad en corrupte praktijken in Rusland.

De witwasoperatie had twee doelstellingen. Eerst en vooral moest geld uit Russische dekmantelondernemingen naar Europese bankrekeningen worden doorgesluisd. Op die rekeningen was het geld echter nog niet “veilig”.

Het tweede, meer subtiele, doel van de operatie was het legitimeren van de fondsen met een gerechtelijk certificaat. Dit certificaat werd voorzien door argeloze of corrupte rechters in Moldavië.

Door die gerechtelijke erkenning kon het zwarte geld jarenlang het Europese financiële systeem binnendringen zonder dat er ernstige vragen werden gesteld.

Het volgende schema, weggeplukt op de website van het OCCRP, illustreert de verschillende stappen:

© OCCRP

 

De ontmaskering van de witwasoperatie is historisch te noemen. Enerzijds is het qua volume de grootste witwaspraktijk die ooit werd blootgelegd in het post-Sovjetgebied. Anderzijds blonk de operatie uit in politieke en gerechtelijke verwevenheid. De illegale operatie steunde, volgens OCCRP, op de medewerking van onder andere Igor Poetin (neef van), een hoge ambtenaar binnen het Kremlin, ex-KGB leden en tal van rechters uit Moldavië.

Het uitgebreide rapport vindt u hier.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.