Een uitdaging voor de Congolese democratie

Nieuws

Een uitdaging voor de Congolese democratie

Karel Deneckere

31 januari 2009

De internationale gemeenschap reageerde afgelopen dagen met een voorzichtig optimisme op de verrassende samenwerking tussen de Democratische Republiek Congo (DRC) en buurland Rwanda. In Kinshasa dreigt de operatie echter een crisis tussen de instellingen uit te lokken.

De militaire coöperatie tussen beide Centraal-Afrikaanse landen had in de Congolese senaat al heel wat vragen doen rijzen, zoals rond het grote aantal Rwandese militairen die nodig zouden zijn voor een ‘observatiemissie’. Dit wekt bezorgdheid over de slaagkans van de Congolese overheid om de Rwandese troepen te verdrijven, indien die na afloop van de operatie zouden weigeren te vertrekken.

Wat deze alliantie betreft, merkt senator Vincent de Paul Lunda-Bululu op dat het akkoord van 5 december 2005 tussen Kinshasa en Kigali de grondwet niet heeft gerespecteerd. “De regering sluit internationale akkoorden die, na overleg in de ministerraad, niet aan het parlement en de senaat werden voorgelegd ter ratificering. Het fameuze akkoord dat de militaire alliantie bezegelt is dus onwettig en mag de DRC niet aanvaarden. De Rwandese troepen zijn het land binnengekomen zonder juridische toelating en mogen er bijgevolg geen militaire activiteiten ondernemen”, verduidelijkt de senator.

Petitie voor buitengewone zitting

Ondertussen circuleert een petitie die pleit voor de samenroeping van een buitengewone zitting van het parlement. De petitie krijgt langzamerhand vorm in de gangen van het Paleis van het Volk, het parlementsgebouw in Kinshasa. Deze lijst zou de wil uitdrukken van een parlementaire meerderheid. Initiatiefnemer Ernest Kyaviro eist hiermee de samenroeping van een buitengewone zitting van de Assemblée Nationale om de kwestie van de Rwandese troepen in Noord-Kivu te bespreken. 

Van de 251 handtekeningen die vereist zijn om de zitting samen te roepen, zijn er al 210 verzameld. Zowel parlementsleden van de meerderheid als uit de oppositie verdrongen zich donderdag voor het parlementsgebouw om hun handtekeningen te zetten. “Wacht 48 uur en u zal meer te weten komen over deze convocatie van de genoemde zitting. Dit zal nog hevig worden”, legt een parlementslid van de oppositie uit.

De Rwandese troepen zijn het land binnengekomen zonder juridische toelating en mogen er bijgevolg geen militaire activiteiten ondernemen.

‘Ontmoedigd’

Kyaviro, afgevaardigde van de Alliance pour la Majorité Présidentielle (AMP), zegt ontmoedigd te zijn door “de extremisten” binnen de presidentiële politieke familie. “Maar we zijn optimistisch”, verklaart hij.

“Het is niet de bedoeling de regering te doen vallen. We willen enkel een kwestie van nationaal belang aankaarten”, preciseert Lumeya Malhegi, afgevaardigde van de oppositie. “Hoe kan men beslissen om buitenlandse troepen uit te nodigen om naar Congo te komen zonder de gekozenen des volks te raadplegen?”, vragen een aantal afgevaardigden zich af. Op het niveau van het bureau van de parlement komt er geen commentaar op het onderwerp, verklaarde een naaste medewerker van parlementsvoorzitter Vital Kamerhe.

Ondertussen heeft president Joseph Kabila aangekondigd dat hij zich op zaterdag 31 januari 2009 zal uitspreken over de brandend actuele kwesties. In een persbericht zal hij alle vragen beantwoorden die betrekking hebben op de veiligheidssituatie in het oosten van het land, de interinstitutionele crisis die er mogelijk uit zal voortkomen, en de internationale economische crisis in Congo.