Egypte neemt Hezbollah op de korrel
Adam Morrow en Khaled Moussa Al-Omrani
28 april 2009
Alle remmen gaan los in de mediacampagne die de Egyptische regering gelanceerd heeft tegen de Libanese islamistische beweging Hezbollah. Hassan Nasrallah, de leider van de Hezbollah, wil van Egypte een “schouwplaats voor anarchie, terrorisme, vernietiging en moordaanslagen maken”, stond te lezen in de staatskrant Al-Akhbar. Een ander overheidsorgaan, Al-Gomhouriya, noemt de Libanese verzetsleider een “misdadiger”.
De Egyptische overheid meldde op 8 april dat ze op een “terroristische cel” van Hezbollah was gestoten die gewelddadige acties in Egypte voorbereidde en zich ook met spionage bezig hield. De groep zou 49 leden hebben geteld, Egyptenaren, Libanezen en Palestijnen. Volgens mediaberichten zijn 25 medewerkers van de cel al in december in alle stilte opgepakt. De overige Hezbollah-activisten zouden nog op vrije voeten zijn.
Verzet tegen Israël
Hezbollah maakte naam in het verzet tegen de Israëlische bezetting van Zuid-Libanon. Israël trok zich in 2000 uit het gebied terug, maar voerde er in 2006 weer oorlog nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten had gevangen genomen. Ondanks die invasie bleef de Hezbollah machtig in Libanon.
Hezbollah-leider Nasrallah heeft toegegeven dat zijn beweging ook in Egypte actief was. Volgens hem hadden zijn medewerkers er alleen als opdracht het Palestijnse verzet in de Gazastrook te helpen. De Hezbollah-cel moest volgens hem “munitie en mensen overbrengen” naar het omstreden gebied.
De Gazastrook wordt bestuurd door Hamas, een islamistische organisatie die het net als de Hezbollah tegen Israël opneemt. Veel Westerse landen beschouwen beide bewegingen als terroristische organisaties. Ook Egypte heeft een slechte relatie met Hamas. Nadat de beweging in de Palestijnse verkiezingen van 2006 een meerderheid had behaald in de Gazastrook, grendelde Egypte zijn 14 kilometer lange grens met het gebied bijna volledig af.
De Egyptische regering is beducht voor de invloed van fundamentalistische of militante groeperingen. Hezbollah staat in Caïro ook op een slecht blaadje omdat de beweging gesteund wordt door Iran. Dat land werkt zich in het Midden-Oosten op als een dominante macht ten koste van Egypte.
Bende misdadigers
De activiteiten van de Hezbollah in Egypte zijn bij de Nationale Democratische Partij van president Hosni Mubarak duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. “De acties maken van Hezbollah een bende misdadigers”, verklaarde parlementsvoorzitter Fathi Sorour. De machtige overheidsmedia doen er nog een schep op. Kranten als Al-Akhbar en Al-Gomhouriya trekken alle registers open tegen de Libanese beweging.
Het is niet de eerste keer dat Egypte uitvaart tegen de Hezbollah. De spanning tussen Libanese verzetsgroep en de regering in Caïro liepen al hoog op in 2006. Toen steunde Egypte stilzwijgend het Israëlische offensief tegen de Hezbollah in Zuid-Libanon.
De wederzijdse wrevel nam weer toe tijdens de recente Israëlische invasie in de Gazastrook. De Hezbollah had veel kritiek op de Egyptische beslissing om de grens met de Gazastrook dicht te houden, ondanks de grote humanitaire noden in het gebied.
Egyptenaren protesteren
Nogal wat Egyptenaren hebben het moeilijk met de houding van hun regering. “Regeringsmedewerkers verdringen elkaar om de Hezbollah en de leiders in Teheran als duivels af te schilderen”, klaagt Diaa Rashwan, een analist van het semi-opebare Al-Ahram Centrum voor politieke en strategische studies. Ten onrechte, vindt hij. “De Hezbollah heeft sinds de groep begin de jaren 80 op het toneel verscheen, alleen Israëlische doelwitten in door Israël bezette gebieden aangevallen.”
Gamal Fahmi, de uitgever van Al- Arabi Al-Nassiri, een weekblad dat in de hoek van de oppositie thuishoort, gaat ervan uit dat de beschuldigingen tegen de Hezbollah verzonnen zijn. “Als de groep al langer dan een jaar in Egypte was zoals de autoriteiten zeggen, waarom hebben ze dan nog geen aanslagen gepleegd”, vraagt hij retorisch.
Volgens Fahmi valt de Hezbollah weinig te verwijten. “Het is niet verkeerd het Palestijnse verzet tegen Israël te steunen. En de enige weg om voorraden de Gazastrook binnen te krijgen, voert nu eenmaal over Egyptisch grondgebied.”
Fahmi zegt dat hij niet begrijpt waarom Egypte zich zo opwindt over de geheime operatie van de Hezbollah terwijl de regering niet reageert op de volgens hem veel ergere inbreuken die Israël pleegt. Tijdens het offensief in de Gazastrook bombardeerde Israël ook het grensgebied met Egypte, terwijl dat verboden is door het vredesakkoord dat Egypte en Israël in 1979 in het Amerikaanse Camp David ondertekenden.
Nasrallah zelf speelt handig in op de steun die de Palestijnse zaak in Egypte geniet. “Als het helpen van onze Palestijnse broeders, die in een bezet land leven en die belegerd, vermoord, verdreven en uitgehongerd worden, een misdaad is, dan verklaar ik me schuldig”, liet hij weten.