Egypte profiteert van Griekse energieplannen

Nieuws

Egypte profiteert van Griekse energieplannen

Apostolis Fotiadis

23 augustus 2007

Het Griekse staatsbedrijf ELPE (Hellenic Petroleum) staat samen met bedrijven uit andere Europese landen klaar om te investeren in veelbelovende aardgasvelden in Egypte. Griekenland heeft de ambitie een belangrijk doorvoerland voor olie en gas te worden, maar wil minder afhankelijk worden van de traditionele aanvoer uit Rusland.

ELPE tekende in juni een overeenkomst met het Egyptische ministerie van Energie die het Griekse bedrijf het recht geeft naar olie en gas te zoeken in het Egyptische West-Obayed. Dat is een streek in de Westelijke Woestijn die aan de Obayed-regio grenst waar Shell nu al aardgas oppompt. ELPE wil 19 miljoen euro investeren in seismisch onderzoek en proefboringen over een periode van zeven jaar.
Nog vroeger nog zal ELPE waarschijnlijk olie- en gasvelden exploreren in het Egyptische Mesaha, een streek tegen de grens met Sudan die groter is dan Nederland. Het Griekse staatsoliebedrijf participeert in een joint venture met het Australische Oil Search Limited en het Schotse Melrose Resources. Het project moet nog de goedkeuring krijgen van de Egyptische regulator.
De twee overeenkomsten maken deel uit van een hele reeks samenwerkingsakkoorden die Egypte deze zomer ondertekende met oliebedrijven als BP, het Oostenrijkse OMV en het Noorse Statoil. Die bedrijven zullen ook voor de Egyptische kust en in de Nijldelta naar olie en gas zoeken. Egypte heeft enorme aardgasvoorraden: de regering spreekt van meer dan 2.000 miljard kubieke meter.
Egypte en Griekenland onderzochten al de haalbaarheid van het transport van Egyptisch aardgas naar Griekenland en van daar ook naar andere landen in de regio. Griekenland wil een belangrijk omslagpunt worden in olie- en gastransport naar Europa, al heeft het nu nog zelf een aftandse energie-infrastructuur.
Griekenland heeft wel al een aandeel van 30 procent in de Russische Burgas-Alexandrupoli-pijpleiding, een van de nieuwe verbindingen waarmee Rusland de bevoorrading van zijn klanten in West-Europa wil verbeteren. Van een andere geplande pijpleiding, South Stream, is het nog niet duidelijk dat het traject over Grieks grondgebied zal voeren, maar Griekenland heeft wel al te kennen gegeven dat het wil participeren.
Die ambitie maakt Griekenland wel steeds afhankelijker van Rusland. Nu al importeert het land twee derde van zijn aardgas uit Rusland. De terugval van de productie van bruinkool, een minderwaardige steenkoolsoort waarmee in Griekenland veel elektriciteitscentrales worden gestookt, in de Balkan, maakt dat Griekenland nu ook bruinkool in Rusland koopt.
Egypte moet voor het nodige evenwicht zorgen. Over mogelijke instabiliteit in het Noord-Afrikaanse land wil Dimitris Stranis, directeur corporate relations van ELPE, niets horen. “Volgens ons is Noord-Afrika een veilige omgeving om te investeren. De Egyptische regering doet haar best om dat zo te houden.”