Egypte vergrendelt grens met Gaza
De Egyptische overheid heeft de grens met Gaza bijna volledig afgesloten en verhindert zo de levering van broodnodige humanitaire hulp.
Sinds het begin van de Israëlische bombardementen op Gaza is noodhulp uit de hele Arabische en islamitische wereld aangekomen in de Egyptische stad Al-Arish, zo’n veertig kilometer van de grens met Gaza. Maar volgens de lokale bronnen verhinderen de Egyptische autoriteiten dat de goederen vervoerd worden naar Gaza.
“De overheid heeft expliciet verboden dat er hulp- en voedselkonvooien Gaza binnenrijden”, zegt Emmad al-Din Moustafa van het Volkscomité voor Hulp aan Gaza. “De sluiting van de grens is – net als de Israëlische aanval zelf – een misdaad tegen de menselijkheid.” Volgens Hatem Al-Bulk, politiek activist in Al-Arish, is de grensovergang maar vijf tot zes keer kort geopend om kleine hoeveelheden hulp door te laten. “Tot nog toe is ongeveer duizend ton noodhulp afgeleverd, terwijl de bevolking in Gaza dagelijks naar schatting 1.500 ton nodig heeft om te overleven.”
Volgens Al-Bulk laten de Egyptische veiligheidsdiensten niets aan het toeval over. “De politiediensten in Rafah en Al-Arish zijn aanzienlijk versterkt sinds het begin van de Israëlische bombardementen”, zegt hij. “Ze hebben het bevel gekregen om te schieten op iedereen die zonder toestemming de grens probeert over te steken.”
Rafah onder vuur
Egypte kan de grensovergang in Rafah, de enige langs de veertien kilometer lange grens, naar eigen zeggen niet openen omwille van een veiligheidsakkoord uit 2005. Dat bepaalt dat een heropening enkel kan in aanwezigheid van de Palestijnse Autoriteit en waarnemers van de Europese Unie. “Egypte wil de scheiding tussen de Palestijnse gebieden niet bezegelen met de opening van de grensovergang”, zei president Hosni Mubarak op 30 december.
Volgens sommige Egyptische ambtenaren is de grenspost in Rafah wel kort geopend wanneer het veilig was om dat te doen. “De post is open voor humanitaire hulp en om gewonden op te vangen”, liet gouverneur Mohamed Abdel Fadil optekenen in de krant Al-Gomhouriya. “De grens gaat enkel dicht bij zware Israëlische bombardementen.”
Lokale bronnen bevestigen dat de Palestijnse kant van Rafah regelmatig gebombardeerd wordt door de Israëli’s. “De Palestijnse zijde is verschillende keren geraakt met zware munitie die diep in de grond slaat”, zegt Al-Bulk. “De Egyptische kant van de stad is een spookstad geworden omdat veel inwoners vertrokken zijn naar Al-Arish en andere steden in de buurt.”
Geen hulpverleners
Intussen wordt de situatie in Gaza met de dag erger. “Als het niet snel beter wordt, zullen mensen van honger omkomen”, zegt Moustafa, die regelmatig telefonisch contact heeft met families over de grens. “Intussen ligt er 50.000 ton noodhulp te wachten in Al-Arish op toestemming van de overheid om de grens over te steken. Waar zijn de internationale humanitaire organisaties zoals de VN?”
Ook dokters en medisch personeel mogen de grens niet over. Dinsdag (6 januari) nog werd een groep met 55 Egyptische vrijwilligers tegengehouden. “We hadden een verklaring getekend dat we verantwoordelijk waren voor onze eigen veiligheid, maar werden toch gestopt aan de grens”, zegt Yasser Mohamed, hartchirurg van de Universiteit van Caïro. “Kort daarna wist de minister van Volksgezondheid ons te zeggen dat we Gaza niet binnenmochten omdat Israël geen toestemming had gegeven.”
“Dokters in Gaza zijn meestal enkel getraind in algemene geneeskunde”, vervolgt hij. “We zouden een hoop levens kunnen redden in Gaza, als ze ons maar binnenlieten.”