Egypte zet Eritrese asielzoekers uit naar ‘ergste dictatuur van Afrika’

Buurland Ethiopië vangt vele Eritrese vluchtelingen op.
EU/ECHO/Anouk Delafortrie (CC BY-NC-ND 2.0)
Donderdag zette Egypte 7 Eritrese asielzoekers uit, in samenwerking met de Eritrese ambassade in Cairo. Twee weken geleden werden er ook al 8 Eritreeërs gedeporteerd. Dat berichtte het Vluchtelingen Platform Egypte, een lokale ngo.
In beide gevallen ging het om Eritreeërs die onderdeel waren van een groep families die in oktober 2019 werd gearresteerd en sindsdien vastgehouden werd in de Egyptische kustplaats Qusair. Ze hadden hier geen toegang tot advocaten of de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) om asiel aan te vragen.
Migratiedialoog EU-Egypte
De deportaties vallen samen met een periode waarin de Europese Unie en Egypte de banden aanhalen op het gebied van migratie. Op maandag bezocht EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson Caïro voor de derde sessie van de zogeheten ‘EU-Egypte migratiedialoog’, die in 2017 in het leven werd geroepen om samenwerking te bevorderen.
De berichten die vanuit de dialoog werden gecommuniceerd waren positief. ‘De EU is bereid om de samenwerking op alle aspecten van migratie te verdiepen, met financiële steun. Egypte is een sleutelpartner van de EU’, tweette Johansson na een gesprek met de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken.
Met de minister van Defensie besprak Johansson hoe EU-agentschappen Egypte kunnen ondersteunen met de grensbewaking. In de gezamenlijke slotverklaring werd Egypte geprezen voor ‘de significante inspanningen illegale migratie te stoppen [..] en voor de last van het opvangen van miljoenen migranten’.
Schending internationaal recht
Het Vluchtelingen Platform Egypte wijst erop dat het vastzetten en deporteren van asielzoekers een schending is van zowel de Egyptische grondwet als de internationale verdragen waarin de rechten van vluchtelingen zijn vastgelegd, en die Egypte heeft ondertekend.
Asielzoekers worden gearresteerd voordat ze de kans hebben gehad zich te registeren.
Egypte zegt de rechten van vluchtelingen te waarborgen, maar betrekt dit in de praktijk alleen op asielzoekers die zich officieel registreerden bij het kantoor van de VN-Vluchtelingenorganisatie in Caïro. Ruim 265.000 vluchtelingen staan geregistreerd in Egypte, waaronder iets meer dan 20.000 Eritreeërs.
Asielzoekers die worden gearresteerd voordat ze de kans hebben gehad zich te registeren, worden doorgaans voor onbepaalde tijd vastgezet, of tot er mogelijkheid tot uitzetting is.
‘Ergste dictatuur van Afrika’
Gedeporteerde asielzoekers staat bij terugkomst in Eritrea op z’n minst een celstraf, en mogelijk mishandeling te wachten, zegt Elizabeth Chyrum, de directeur van het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Human Rights Concern Eritrea. Ze beschrijft Eritrea als de ‘ergste dictatuur van Afrika’.
Eritreeërs ontvluchten het land vanwege politieke of religieuze onderdrukking, of om onder de dienstplicht uit te komen. Officieel duurt die18 maanden, maar in de praktijk worden mensen voor onbepaalde tijd in dienst gehouden en gedwongen tewerkgesteld in de fabrieken, mijnen en kantoren van de overheid, tegen een hongerloon.
‘Er is geen vrijheid, mensen leven als slaven’, zegt Chyrum. Wie het land is ontvlucht, kan worden bestraft voor illegaal uitreizen of desertie uit de nationale dienst. ‘Deportatie naar Eritrea is een misdaad’, stelt Chyrum.
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2938 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Nieuws
-
Nieuws
-
Nieuws
-
Nieuws
-
Reportage
-
Nieuws