Journalisten en mensenrechtenactivisten hebben het steeds moeilijker in Egypte

Egyptische mensenrechtengroep bezwijkt onder druk van de overheid

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / Flickr (CC BY-NC 2.0)

Het Arabic Network for Human Rights Information (ANHRI), een van de laatste onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in Egypte, heeft maandag de boeken toegedaan. Reden voor de sluiting: intimidatie door de overheid.

‘Bij gebrek aan het absolute minimum van respect voor de rechtsstaat en de mensenrechten, besluit ANHRI haar activiteiten op te schorten’. Met deze woorden kondigde de organisatie haar exit aan.

ANHRI verdedigde slachtoffers van mensenrechtenschendingen in de rechtbank, en documenteerde mensenrechtenschendingen van burgers, journalisten en politieke gevangenen.

Intimidatie en vervolging

In een verklaring op haar website hekelt de organisatie hekelt de politieke instabiliteit in het land, die de overheid volgens haar aanwendt om de werking van mensenrechtenorganisaties te beknotten.

‘Alle mensenrechtenorganisaties hebben te maken met intimidatie, vervolging en bedreigingen, maar de veiligheidstroepen viseren ANHRI op een bijzonder ernstige en vijandige manier.’

‘Alle mensenrechtenorganisaties in Egypte hebben te maken met intimidatie, vervolging en bedreigingen, maar de veiligheidstroepen viseren ANHRI op een bijzonder ernstige en vijandige manier’, zo luidt het bericht. De overheid zou gebruik maken van willekeurige arrestaties, diefstal, gewelddadige fysieke aanvallen en illegale dagvaardingen om de werking van de groep te verhinderen. Ook beweert de ngo dat de inlichtingendiensten meermaals personeelsleden hebben proberen te rekruteren als informanten.

‘We schorten ons institutionele werk en onze activiteiten vandaag op, maar we blijven advocaten met een geweten’, zegt directeur Gamal Eid. ‘Als individuele, onafhankelijke mensenrechtenverdedigers zullen we zij aan zij werken met de weinige overgebleven onafhankelijke mensenrechtenorganisaties, onafhankelijke mensenrechtenverdedigers en de hele beweging die oproept tot democratie.’

Crackdown

De voorbije jaren treedt het regime van president Al-Sisi steeds strenger op tegen journalisten en mensenrechtenorganisaties. Afgelopen december stond Egypte op de zesde plaats in de lijst met landen met de meeste journalisten achter de tralies.

Begin 2021 schreven meer dan honderd ngo’s van over de hele wereld een brief aan de VN. Daarin waarschuwden ze ervoor dat de Egyptische overheid probeert om mensenrechtenorganisaties te ‘vernietigen’ en de mensenrechtenbeweging in het land weg te vagen door de organisaties onophoudelijk en systematisch aan te vallen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.