Egyptische oppositie woedend over gasverkoop aan Israël
Adam Morrow en Khaled Moussa al-Omrani
02 maart 2008
Zoals voorzien in een energie-akkoord tussen Caïro en Tel Aviv begon Egypte maandag gas te leveren aan Israël. Maar de oppositie is woedend over de levering nu het conflict tussen Israël en de Palestijnen opnieuw een hoogtepunt kent.
Onder stille trom werden maandag de gaskranen opengezet tussen de Egyptische kuststad al-Arish en de Israëlische havenstad Ashkelon. Het gas komt uit de Egyptische Sinaï woestijn en vloeit door een nieuwe, honderd kilometer lange gasleiding onder zee.
Het akkoord werd al in 2005 getekend tussen Caïro en Tel Aviv. Beide landen kwamen overeen om vijftien jaar lang 1,7 miljard kubieke meter gas per jaar te leveren. Het gas is afkomstig van East Mediterranean Gas, een privaat consortium van de Egyptische zakenman Hussein Salem en de Israëlische Merhav Groep.
Aan het akkoord gingen lange en moeizame onderhandelingen vooraf, die meerdere keren onderbroken werden door de politiek van Israël op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. De onderhandelingen betekenden ook grote politieke risico’s voor de Egyptische regering.
Nu de levering begonnen is, schreeuwt de oppositie in Egypte opnieuw moord en brand. “We verzetten ons tegen elke overeenkomst met de parasiet Israël”, zegt Essam al-Arian, een leidende figuur binnen het Moslim Broederschap, de oppositiepartij die één vijfde van de zetels heeft in het Egyptische parlement in handen heeft.
“Zuiver economisch”
De overheid verantwoordt de verkoop met economische argumenten en wijst op de enorme gasvoorraden waar Egypte over beschikt. “De overheid ziet de verkoop als een zuiver economische, niet als een politieke beslissing”, zegt Emad Gad, analist aan het semi-officiële al-Ahram Centrum voor Politieke en Strategische Studies. “Egypte wil ook aan de Verenigde Staten laten zien dat het een stabiele vrede met Israël nastreeft en klaar is voor economische samenwerking.”
Maar de laatste jaren is de Egyptische publieke opinie zich door de blijvende blokkade van de Gazastrook harder tegen Israël beginnen kanten. “De timing is hemeltergend”, zegt al-Arian. “Hoe kan Egypte nu gas verkopen aan Israël, terwijl dat land de Palestijnen in de Gazastrook brandstof, voedsel en geneesmiddelen ontzegt?” Ook van het zuiver economische argument wil hij niets horen. “Dat is een onaanvaardbare redenering. Elk land koppelt zijn economische aan zijn politieke belangen.”
Het gasdeal krijgt dan ook sterke tegenstand in het parlement. Oppositieleden beschuldigen de regering er zelfs van om het gas aan bodemtarieven te verkopen. Maar hoewel de exacte prijzen nog niet bekend zijn, lijkt het analisten weinig waarschijnlijk dat het om bodemtarieven gaat. “Ik twijfel er sterk aan dat Egypte het gas goedkoop zal verkopen”, zegt Gad. “Maar de regering blijft jammer genoeg erg vaag over de deal, zoals altijd over thema’s die met Israël te maken hebben.”