'Eilanden moeten investeren in hernieuwbare energie'

Toeristische eilanden moeten af van fossiele brandstoffen en investeren in hernieuwbare energie. De Wereldtoerismeorganisatie (UNWTO) en het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA) zeggen in een gezamenlijke verklaring die transitie te willen stimuleren.

YXO (CC BY-ND 2.0)

Duurzaam toerisme kampt in deze landen met veel uitdagingen. Een van de belangrijkste is de sterke afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Beide organisaties maakten dit bekend tijdens de derde VN-conferentie over Kleine Eilandstaten in Ontwikkeling (SIDS) in Samoa. ‘Toerisme is de belangrijkste economische sector voor veel kleine eilandstaten en een belangrijke motor van sociaaleconomische groei’, zei Taleb Rifai, secretaris-generaal van de UNWTO. ‘Toch kampt duurzaam toerisme in deze landen met veel uitdagingen. Een van de belangrijkste is de sterke afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.’

Eilanden hebben daardoor hoge energiekosten. Voor de kleine eilandstaten geldt dat ze voor meer dan 90 procent van hun energiebehoefte afhankelijk zijn van de import van olie.

In 2013 bezochten 41 miljoen buitenlandse toeristen de Kleine Eilandstaten in Ontwikkeling.

Hotels

Aangezien toerisme voor deze eilanden meestal de belangrijkste bron van inkomsten is, spelen hotels een sleutelrol in de transitie naar een duurzamere energievoorziening. Hernieuwbare opties voor het verwarmen van water, airconditioning en elektriciteitsopwekking kunnen de kosten voor hotels omlaag brengen en tegelijkertijd hun aantrekkelijkheid voor toeristen verhogen, stellen IRENA en de UNWTO. Ze roepen hotels op om kostenbesparingen in kaart te brengen en hun bevindingen te delen.

In 2013 bezochten 41 miljoen buitenlandse toeristen de Kleine Eilandstaten in Ontwikkeling. Tot deze groep behoren 52 eilanden, verspreid over het Caraïbische gebied, de Grote Oceaan, Indische Oceaan, Afrika, de Middellandse Zee en de Zuid-Chinese Zee.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.