Eilandstaten willen meer krediet voor strijd tegen klimaatverandering

Kleine ontwikkelende eilandstaten moeten één front vormen om betere toegang tot krediet te krijgen, zeggen overheden van die landen. Ze hebben meer geld nodig om zich te wapenen tegen klimaatverandering.

  • cc WHL Travel De derde VN-Conferentie van Kleine Ontwikkelende Eilandstaten, die in september plaatsvindt in Samoa, zou een ideale gelegenheid zijn om de samenwerking tussen de landen in de regio te versterken. cc WHL Travel

De vicesecretaris-generaal voor Sociale Ontwikkeling en Economie van het Gemenebest van Naties, Deodat Maharaj, zegt dat de klassering volgens inkomen van de eilandstaten grote gevolgen heeft voor de toegang van enkele Caribische landen tot middelen van multilaterale kredietinstellingen zoals het Internationaal Muntfonds (IMF) en de Wereldbank.

“De internationale gemeenschap moet bijzondere aandacht schenken aan landen zoals Antigua en Barbuda, Grenada en andere”, aldus Maharaj. “Door één economische klap of natuurramp kunnen de Caribische landen van hoge- of middeninkomenslanden afglijden naar landen met helemaal geen inkomsten.”

Toegang tot krediet is een belangrijke factor om voldoende middelen te kunnen reserveren voor de strijd tegen klimaatverandering, zegt ook Camillo Gonsalves, buitenlandminister van Saint Vincent en de Grenadines.

De meerderheid van de Caribische landen wordt beschouwd als middeninkomenslanden. Vanuit die optiek is haar land, met een bruto nationaal product (bbp) van 1 miljard dollar, “rijker dan China”, zegt ze. Maar volgens Gonsalves houden het IMF en de Wereldbank onvoldoende rekening met de onderlinge regionale verschillen en de bijzondere kwetsbaarheid van de eilandstaten.

Schuldenberg

“De kleine ontwikkelende eilandstaten in de Caraïben hebben enorme schulden”, benadrukt Gonsalves. Het aandeel staatsschuld ten opzichte van het bnp in de regio bedraagt 20 procent in Haïti, dat een belangrijke kwijtschelding kreeg na de aardbeving in 2010. In Jamaica bedraagt die daarentegen 139 procent. In Saint Kitts en Nevis en Grenada gaat het om respectievelijk 105 en 115 procent.

“Hoe kom je uit de crisis als je schulden 139 procent bedragen en je daarbovenop een natuurramp te verwerken krijgt?”, vraagt Gonsalves zich af. “Waar haal je het geld om nieuwe wegen aan te leggen, en woningen, bruggen en ziekenhuizen te bouwen? Hoe kan je sparen en je land voorbereiden op de volgende klimaatramp als je schulden meer dan 100 procent van het bbp bedragen, en de voorwaarden voor aflossing zo streng zijn?”

Eendracht maakt macht, denkt Gonsalves. De derde VN-Conferentie van Kleine Ontwikkelende Eilandstaten, die in september plaatsvindt in Samoa, is volgens haar een ideale gelegenheid om de samenwerking tussen de landen in de regio te versterken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.