Elk jaar verdwijnt 88 miljard dollar illegaal uit Afrika

Nieuws

Het verlies van middelen ondermijnt de capaciteit van het continent om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken

Elk jaar verdwijnt 88 miljard dollar illegaal uit Afrika

Elk jaar verdwijnt 88 miljard dollar illegaal uit Afrika
Elk jaar verdwijnt 88 miljard dollar illegaal uit Afrika

IPS

29 september 2020

Elk jaar verdwijnt naar schatting 88,6 miljard dollar aan kapitaal, of 3,7 procent van het Afrikaanse bbp, op illegale wijze uit het continent. De cijfers komen uit een gisteren verschenen rapport van de VN-organisatie voor Handel en Ontwikkeling (Unctad).

Peter H / Pixabay (CC0)

Peter H / Pixabay (CC0)

Deze kapitaaluitstroom is bijna net zo groot als de totale jaarlijkse ontwikkelingshulp, die naar schatting een waarde heeft van 48 miljard dollar, en de jaarlijkse directe buitenlandse investeringen ter waarde van 54 miljard dollar bij elkaar opgeteld.

‘Illegale geldstromen beroven Afrika en zijn bevolking van hun toekomst, ondermijnen de transparantie en hollen het vertrouwen in Afrikaanse instellingen uit’, zei secretaris-generaal Mukhisa Kituyi van Unctad bij de presentatie van het rapport.

Het gaat bij de illegale geldstromen onder meer om illegale kapitaalvlucht, belastingtrucs zoals foute facturen en criminele activiteiten zoals illegale markten, corruptie of diefstal, zegt de Unctad. Illegale geldstromen hebben vaak een relatie met de mijnbouwsector (40 miljard in 2015).

Goud en diamanten

Van deze naar schatting 40 miljard dollar concentreerde 77 procent zich in de goudtoeleveringsketen, gevolgd door diamanten (12 procent) en platina (6 procent).

Afrika kan het tekort aan financiering voor de sdg’s niet dichten met bestaande overheidsinkomsten en ontwikkelingshulp.

Het verlies van middelen ondermijnt de capaciteit van het continent om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (sdg’s) te bereiken. Uit het rapport blijkt dat landen waar de illegale uitstroom hoog is, de overheid 25 procent minder uitgeeft aan gezondheid en 58 procent minder aan onderwijs dan in landen waar de illegale uitstroom van geld laag is.

Aangezien vrouwen en meisjes minder goede toegang tot gezondheidszorg en onderwijs hebben, lijden zij het meest onder de negatieve fiscale gevolgen van deze illegale geldstromen.

Afrika kan het tekort aan financiering voor de SDG’s, naar schatting 200 miljard dollar per jaar, niet dichten met bestaande overheidsinkomsten en ontwikkelingshulp.

Het tegengaan van de kapitaalvlucht en andere illegale geldstromen biedt een groot potentieel voor de benodigde investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur, onderwijs, gezondheid en productiecapaciteit, staat in het rapport.