Emigranten krijgen politieke stem in land van herkomst

Nieuws

Emigranten krijgen politieke stem in land van herkomst

Emilio Godoy

04 november 2010

Pablo Rodríguez is Mexicaan, woont in de Verenigde Staten maar heeft sinds juli een zetel in het parlement van deelstaat Zacatecas, in het centrum van Mexico. Die zetel heeft hij te danken aan organisaties die al jaren vechten voor de politieke rechten van emigranten. Ook elders in de wereld is de trend merkbaar.

In Mexico is de parlementszetel voor Pablo Rodríguez geen alleenstaand geval. Ook in andere deelstaten en zelfs het federale parlement klinkt de stem van de emigrant steeds duidelijker. Verkozen emigranten zetten zich in voor meer middelen voor hun gemeenschap, voor opvangnetwerken voor emigranten en voor consulaire hulp bij mensenrechtenschendingen.

“De emigranten zijn sociaal en politiek sterk aanwezig in hun gemeenschappen, waar ze optreden als woordvoeder bij de plaatselijke overheden”, zegt Alejandro Canales, hoogleraar aan de Universiteit van Guadalajara.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten wonen 12 miljoen Latijns-Amerikanen zonder geldige documenten. De helft is van Mexicaanse origine.

Ook emigranten van de Dominicaanse Republiek kunnen vanuit het buitenland stemmen en sinds dit jaar kunnen vier emigranten verkozen worden in het Dominicaanse parlement. Drie miljoen Dominicanen wonen in de Verenigde Staten, vooral in New York en Boston. Dominicaanse partijen hebben kantoren in de VS om er kiezers en kandidaten te lokken.

Onder druk van migrantenorganisaties zijn regeringen meer aandacht gaan besteden aan emigranten, zegt Ellene Sana, directeur van het Filipijnse Adviescentrum voor Emigranten. “Men is erin geslaagd het overheidsbeleid te beïnvloeden en de migranten meer bescherming te bieden.” Maar er is nog veel werk, zegt ze. De grote uitdaging blijft “de emigranten te motiveren om zich te organiseren.”

Conferentie

In de Verenigde Staten wonen 12 miljoen Latijns-Amerikanen zonder geldige documenten.

In de Filipijnen geldt sinds 1995 een charter voor de bescherming van werkende migranten, zowel in eigen land als in het buitenland. Negen miljoen Filipijnen wonen in het buitenland, vooral in de Verenigde Staten en in het Midden-Oosten. Sinds 2003 kunnen ze ook stemmen vanuit het buitenland maar ze kunnen geen kandidaat zijn.

Volgens VN-statistieken waren er eind vorig jaar 214 miljoen emigranten wereldwijd. Die stuurden dit jaar 414 miljard dollar naar hun land van herkomst. Een derde van de emigranten trok van ontwikkelingslanden naar rijkere landen.

De impact van migrantenorganisaties op hun eigen gemeenschap is een van centrale thema’s deze week op de bijeenkomst van Peoples’ Global Action (PGA) in Mexico-stad. Op het forum hebben 1500 vertegenwoordigers van meer dan honderd sociale organisaties het over strategische indicatoren van migratie, mensenrechten, klimaatwijziging en het beleid van overheden, netwerken en organisaties.