Energiezuinig verbouwen soms direct goedkoper
IPS
30 september 2005
Stel dat u bij uw verbouwing 10 centimeter staalwol in uw muur stopt in plaats van 5 centimeter, hoeveel bespaart u dat later op uw energiefactuur? Een simpele vraag, waarop u tot nog toe moeilijk een antwoord vond. Vanaf 1 oktober helpt de website www.bouwteamwoning.be u op weg.
‘Energiezuinig verbouwen - het zal in de toekomst een lagere energiefactuur opleveren, maar nu bij de verbouwing zal het wel veel kosten.’ Dat is wat mensen meestal denken, maar het klopt niet altijd, zegt Evelien Willaert van Dialoog, een vzw die cursussen over energiezuinig bouwen en verbouwen geeft.
Als je toch een volledig nieuwe badkamer bouwt bijvoorbeeld, is het op termijn zuiniger - maar ook meteen goedkoper - om die in de kamer recht boven de keuken te zetten in plaats van waar ze vroeger lag. Je moet minder nieuwe leidingen aanleggen. Idem voor de renovatie van een bijgebouw - vaak is dat een hokje met bijna allemaal buitenmuren. Als je dat toch afbreekt, waarom kijk je niet of je het kan heropbouwen zodat het meer aansluit op de rest van het huis?
Het kan ook simpel. Dialoog berekende dat een diepvries in kistmodel met het energiezuinige A++label precies evenveel kost als een klassieke diepvrieskast met C-label.
Natuurlijk is lang niet elke maatregel altijd mogelijk, of levert meteen geld op. Maar of u nu een zolder bewoonbaar wilt maken, een aanbouwkeuken of badkamer vernieuwen, uw dak wilt isoleren of nieuwe verwarming aanleggen, www.bouwteamwoning.be helpt u berekenen wat het nu kost en wat het later bespaart. Sinds mei bezochten 7700 unieke bezoekers de site voor tips over nieuwbouw, vanaf 1 oktober staat ook het gedeelte over verbouwing online.
Stel dat u een aanbouw wilt slopen en heraanleggen. De site loodst u stap voor stap langs planopbouw, isolatiewijze, ventilatie, keuze van materialen en aankoop van toestellen. Telkens kan u kiezen tussen verschillende opties: Isoleert u met kunststof of met rots- en glaswol? Hoeveel investeert u in het ventilatiesysteem - overigens vanaf 2006 een verlicht onderdeel van alle vergunningplichtige verbouwingen in Vlaanderen? Laat je een gemengde container komen voor het sloopafval, of breng je een deel van het afval zelf ,naar het containerpark? Aan het eind krijgt u netjes berekend wat uw keuze kost in vergelijking met de standaardkeuze, en hoeveel verschil dat zal maken op uw jaarlijkse energiefactuur.
Beperkingen van de site zijn dat ze geen rekening houdt met eventuele subsidies, en dat de concrete bedragen natuurlijk alleen gelden voor de modelwoning. Maar de cijfers geven wel een duidelijke inschatting van de grootteorde, zegt Willaert, die zelf op het punt staat te verbouwen. In mijn ogen is vooral de mogelijkheid alle objectieve informatie die je erbij krijgt een troef.