Opgevolgd door Noord-Korea en Turkmenistan
Eritrea op eerste plaats van minst vrije landen voor journalisten


IPS
17 september 2019
In het Oost-Afrikaanse Eritrea wordt wereldwijd het meest gecensureerd. De overheid is erg actief in het vervolgen van journalisten en het beperken van de vrijheid van medewerkers van kranten, radio en televisie. Dat zegt nieuw onderzoek van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ).
“Regeringen van de meest gecensureerde landen ter wereld hanteren een combinatie van brutaliteit-oude-stijl met nieuwe technologie om dissidenten te onderdrukken en de media te beheersen”.
Het land in de Hoorn van Afrika wordt in de rangschikking van minst vrije landen voor reporters opgevolgd door Noord-Korea en Turkmenistan. In Eritrea zitten momenteel minstens zestien journalisten in de gevangenis.
“Van de komst van het internet werd verwacht dat het censuur verouderd zou maken, maar dat is niet gebeurd”, zei uitvoerend directeur Joel Simon van CPJ bij de voorstelling van het rapport. “Veel van de meest gecensureerde landen ter wereld zijn technologisch goed uitgerust en hebben actieve online communities. Hun regeringen hanteren een combinatie van brutaliteit-oude-stijl met nieuwe technologie, vaak aangekocht in het Westen, om dissidenten te onderdrukken en de media te beheersen”.
In de top 10 van landen die “de internationale vrijheid van meningsuiting schenden” zien we verder ook Saoedi-Arabië, China, Vietnam, Iran, Equatoriaal-Guinea, Wit-Rusland en het Caribische eiland Cuba.
Mediaoffensief
Eritrea zette in 2001 een algeheel offensief in tegen de media en andere kritische stemmen. Volgens de CPJ zitten veel van de journalisten die toen werden gearresteerd nog steeds opgesloten in de gevangenis. De overheid beheert momenteel de meeste televisie- en radiostations; internetverbindingen zijn er moeilijk te vinden en buitenlandse radiosignalen worden gehinderd en zijn dus heel schaars.
De Eritrese wet schrijft voor dat verslaggevers de “nationale doelstellingen” moeten promoten. Journalisten in dienst van staatsgecontroleerde media “volgen de redactionele lijn van de regering uit angst voor vergelding”, stelt het CPJ-rapport.
De Eritrese missie bij de Verenigde Naties wenste niet in te gaan op een verzoek van persagentschap IPS voor een interview naar aanleiding van dit rapport.
Kim en Trump
In Noord-Korea worden bijna alle kranten en omroepen van het land geleid door het officiële Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap (KCNA) dat vooral rapporteert over de laatste activiteiten en beslissingen van leider Kim Jong Un.
KCNA heeft buitenlands nieuws altijd sterk beperkt, maar daar is recent enige verandering in gekomen door de gesprekken tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump over het kernwapenprogramma van Pyongyang.
Turkmenistan
Een vrije pers is ook grotendeels afwezig in Turkmenistan, waar president Gurbanguly Berdymukhamedov “de absolute controle” over kranten en omroepen heeft en deze macht gebruikt om “zijn persoonlijke cultus te bevorderen”, stelt de CPJ in het rapport.
De CPJ-top 10 is vergelijkbaar met een lijst die elk jaar wordt samengesteld door Reporters Zonder Grenzen
“Slechts een handvol onafhankelijke media opereren in ballingschap en iedereen die toegang tot het internet probeert te krijgen, mag zich verwachten aan een verhoor door overheidsdiensten”.
CPJ is verder ook scherp voor Saoedi-Arabië en de moord van journalist Jamal Khashoggi in de gebouwen van het consulaat van het land in Istanboel in oktober 2018.
De CPJ-top 10 is vergelijkbaar met een lijst die elk jaar wordt samengesteld door Reporters Zonder Grenzen, een andere waakhond die tot min of meer dezelfde bevindingen kwam en ook Eritrea, Noord-Korea en Turkmenistan bestempelen als de drie minst vrije landen voor onafhankelijke journalistiek.