Eritrea erkent 'virtuele' grens met Ethiopië

Nieuws

Eritrea erkent 'virtuele' grens met Ethiopië

Elena Dikomitis

21 januari 2008

De Eritrese regering heeft woensdag 16 januari de ‘virtuele’ grens met buurland Ethiopië officieel erkend en eist dat de Ethiopische troepen zich onmiddellijk terugtrekken. Het njet van Ethiopië voorspelt niets goeds.

De woordvoerder van de Ethiopische minister van Buitenlandse Zaken, Wahade Belay, zei donderdag dat een virtuele demarcatie “legale nonsens” is. “Een grens wordt niet erkend tenzij de lijnen op de grond getekend worden op basis van een akkoord tussen Ethiopië en Eritrea”, aldus Belay.

Eritrese dreigementen

Het njet van Ethiopië kwam een dag nadat de Eritrese overheid de virtuele grens officieel erkende en het onmiddellijk vertrek van de Ethiopische troepen eiste. “Als legale procedures niet tot de gewenste uitkomst leiden, zal het Eritrese volk andere internationaal goedgekeurde keuzes maken”, zo klonk de officiële mededeling van de Eritrese regering in de Engelstalige krant Eritrea Profile. Volgens Eritrea is de virtuele grens van groot belang en essentiëler dan het optekenen van lijnen op de grond.
Analysten en diplomaten vrezen dat de huidige spanningen zullen leiden tot een nieuwe oorlog.

Aanslepend grensconflict

In 2002 wees een onafhankelijke grenscommissie onder andere de stad Badme aan Eritrea toe, dat leidde tot groot verzet van Ethiopië. Sindsdien leven beide landen op uiterst gespannen voet. In september 2007 sloten beide staten een akkoord met de Eritrea-Ethiopië Grens Commissie (EEBC). Ze besloten dat de demarcatielijn die in 2002 vastgelegd werd, officieel erkend zou worden als er tegen eind november geen akkoord was tussen beide landen. Zo gebeurde het ook, toen de onderhandelingen begin december gestaakt werden.

Status quo

In principe veranderde er niets aan de status quo die voordien geldde, maar toch waarschuwden de International Crisis Group en VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon voor een escalatie van de situatie.
In december 2007 meldde de Ethiopische premier, Meles Zenawi, dat hij het defensiebudget met meer dan 54 miljoen dollar gespijsd had als voorbereiding op een mogelijke herneming van de strijd. Ook in december werd Eritrea op de vingers getikt door de VN voor het versterken van de Eritrese troepen aan de grens en omdat de operaties van de vredesmissie UNMEE op het grondgebied belemmerd werden. 
De 1000 kilometer lange grens is al jarenlang een groot twistpunt tussen Eritrea en Ethiopië. Het gewapende grensconflict dat beide landen teisterde tussen 1998 en 2000, koste het leven aan 70.000 mensen.