Ervaring met illegale migratie is de beste leerschool

CC  Sam Olukoya / IPS

Studenten van de Itohan Girls Secondary School in Benin City in Nigeria tijdens het ochtend-verzamelen

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) bezoekt scholen in Afrika om illegale migratie te ontraden. Getuigenissen van leeftijdsgenoten die zelf de gevaren hebben ondervonden zijn de beste preventie, is de redenering achter de campagne.

In de scholen onderrichten vrijwilligers die zelf een migratiepoging achter de rug hebben de schoolkinderen over de gevaren van irreguliere migratie. Jongeren zijn immers vaak de eerste slachtoffers van mensenhandelaars. Ze worden soms handig ingezet om ouders te overhalen de gevaarlijke tocht naar Europa door de woestijn en via de zee te wagen, op zoek naar een betere toekomst voor hun kroost.

Veel kinderen sterven tijdens de reis, anderen eindigen in slavernij, jonge meisjes worden niet zelden ingezet in de seksindustrie.

Bijkomend risico voor meisjes

Vandaag krijgt de Itohan Girls Secondary School, een meisjesschool in Benin City in het zuiden van Nigeria, bezoek van een team van de IOM.

“We hopen dat de verhalen van deze jongeren die de ellende van een mislukte migratie hebben ervaren, anderen zal ontmoedigen om dezelfde reis te ondernemen”

Zij begeleiden een groep jonge Nigerianen die teruggekeerd zijn naar hun thuisland na een mislukte migratiepoging. Volgens IOM-medewerker Marshall Patsanza zijn scholen als deze ideaal om jongeren te bereiken en hen te waarschuwen voor de gevaren die illegale migratie met zich meebrengen.

“Jonge meisjes lopen een bijkomend risico om te eindigen in de handen van sekshandelaren”, zegt hij.

“We hopen dat de verhalen en de informatie van deze jongeren, die de ellende van een mislukte migratie hebben ervaren, hen zal helpen om in de toekomst de juiste beslissing te nemen en zo’n gevaarlijke reis naar Europa niet te ondernemen.”

Getuigenissen

De schoolcampagne is onderdeel van het initiatief Migranten als Boodschappers (MaM) van de IOM.

Deze campagne wil meer bewustzijn creëren rond de risico’s van migratie door eerstelijns-getuigen hun ervaringen te laten vertellen aan groepen waarvan verwacht wordt dat ze ooit migratie zullen overwegen. De teruggekeerde vrijwilligers worden binnen deze campagne zogenaamde Volunteer Field Officers.

Ze vertellen aan de hand van hun ervaringen wat hen is overkomen in Libië, waar hun poging om Europa te bereiken tot een abrupt einde kwam. Een van de vrouwen vertelt onder meer hoe ze verschillende minderjarige meisjes uit haar groep zag sterven, en hoe anderen werden verhandeld.

“Jonge meisjes onderwijzen over de gevaren van irreguliere migratie is heel belangrijk want mensenhandelaars gebruiken verschillende trucjes om hen aan te sporen om de reis te maken”, zegt Patsanza. “Uit ons onderzoek blijkt dat smokkelaars tegenwoordig ook secundaire scholen benaderen. Daarom komen wij naar deze plekken om hen voor te zijn en de jongeren te waarschuwen voor deze praktijken.”

“We zijn heel blij met deze delegatie die hier komen om de jeugd rechtstreeks te onderrichten”, zegt Vero Iyayi, de directrice van de meisjesschool. “Ik geloof dat ze het niet bij deze school alleen moeten laten maar met dit programma het hele land moeten rondtrekken.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3093   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift