Ethibel wordt Vigeo Group
BRUSSEL
16 juni 2005
Wie graag belegt in bedrijven die zich niet bezondigen aan milieuvervuiling, kinderarbeid of oorlogstuig, krijgt de komende jaren waar voor zijn geld. Ethibel, een Belgische vzw met een stevige reputatie als waakhond inzake duurzaam beleggen, transformeert zich via een fusie aan met zijn Franse tegenhanger Vigeo tot de eerste grote Europese screener.
Het Belgische Ethibel en het Franse Vigeo tekenden vandaag (donderdag) in Parijs een fusieovereenkomst. Ze worden daardoor naar eigen zeggen het “eerste Europees agentschap” dat bedrijven screent op hun ethisch gehalte. Het is de eerste keer dat twee screeners in Europa samen in zee gaan, maar voorlopig bevindt het gros van de klanten zich in de Benelux en Frankrijk.
“Onze ambitie is om binnen drie jaar onze activiteiten in andere Europese landen uit te breiden om ook voor grote internationale groepen te werken”, zegt Marc Bontemps, de directeur van Ethibel. “We hopen meer Italiaanse en ook Spaanse banken te bekoren. Maar ook pensioenfondsen zijn een veelbelovend nieuw actieterrein”, zegt Bontemps. “Kwantitatief zijn we in ieder geval de grootste.” Samen met het vier keer grotere Vigeo mikt de nieuwe onderzoeksgroep dit jaar op een zakencijfer van vijf miljoen euro. De Vigeo Group telt 56 werknemers.
Zowel Ethibel als Vigeo zijn in eigen land leider op het ethische segment van de beleggingsmarkt. Als onafhankelijk onderzoeksbureau wierpen ze zich met succes op als arbiter op het soms chaotische veld van ethisch beleggen. Ze wegen de activiteiten van bedrijven met niet-financiële maatstaven zoals duurzaamheid, respect voor sociale rechten en het milieu. Zo’n screening mondt bij Ethibel uit in kwaliteitslabels, investeringsregisters en indexen. Waakhond Vigeo legde zich meer toe op maatwerk voor bedrijven die vragende partij zijn voor ethisch advies.
“De vraag naar duurzaam beleggen is groter geworden dan het aanbod. Het is tijd voor een nieuwe vorm van pionieren”, zegt Bontemps. Ethibel was in 1992 één van de voortrekkers van het onderzoek naar het duurzame karakter van ondernemingen in Europa, een trend die kwam overgewaaid uit de VS.
“Een veelbelovend huwelijk”, meent Tim Benijts, een onderzoeker van de Lessius Hogeschool die een doctoraat schrijft over ethisch en verantwoord beleggen. “Ze kunnen nu aan cross-selling doen aan elkaars klanten. Het maakt Ethibel minder afhankelijk van Dexia Bank, dat verantwoordelijk was voor een heel groot deel van de inkomsten. Een consolidering is een logische stap: in 2003 waren er maar liefst 22 screeners wereldwijd. Elk Europees land heeft er minstens één.”
Het grote aantal spelers gaat gepaard met een verwatering van de criteria. “Het probleem in onze branche is dat er te veel organisaties en banken zijn die maar wat aanmodderen”, zegt Bontemps. “Er is nood aan precieze en fijne evaluatiemethodes, in nauw overleg met de stakeholders (de niet-financiële belanghebbenden, nvdr). Daar is de nieuwe groep zeer sterk in.”
Ethibel meet de ethische verdienste van bedrijven op basis van vier criteria: zijn ze zowel binnen als buitenshuis sociaal genoeg, wat is hun ecologische drive en zijn ze niet enkel op snelle winst uit? Wie investeert in tabak, wapens, kernenergie of gokken valt bij Ethibel automatisch uit de boot.
Bontemps garandeert dat de fusie geen afbreuk zal doen aan die strenge screeningmethode. “Forum Ethibel blijft als onafhankelijke vzw bestaan om de methodologie te bewaken. Het blijft een ontmoetingsplaats van ngo’s.”
Binnen het nieuwe huwelijk zullen ngo’s en vakbonden het wel met elkaar moeten vinden. Binnen het oude Vigeo waren de vakbonden zeer sterk vertegenwoordigd, terwijl de bestuursorganen van Ethibel geen enkele vakbondsman telde. Het stemmengewicht van vakbonden en ngo’s stijgt binnen de nieuwe Vigeo Group van 9 naar 23,6 procent. Financiers en bedrijven participeren respectievelijk 46,2 en 30,2 procent.