Ethiopische economische droom in gevaar na aanvallen en noodtoestand

Ethiopië, het meest ambitieuze grote land van Afrika, zit in de problemen. De regering in Addis Abeba heeft zondag de noodtoestand afgekondigd in een poging af te rekenen met de sociale en etnische onrust in het land. In minder dan een jaar tijd hebben honderden demonstranten al de dood gevonden. Als wraak hebben actievoerders de laatste weken een reeks van buitenlandse bedrijven aangevallen.

  • Reuters Manifestanten slaan op de vlucht voor traangasgranaten, tijdens een manifestatie op Irreecha de “thanksgiving" van de Oromo. Reuters

De aanvallen op buitenlandse bedrijven wakkeren de zorgen aan bij de groeiende buitenlandse ondernemersgemeenschap in Ethiopië, onder wie ook Nederlandse en Belgische bedrijven. Het belangrijkste bedrijf is de Nederlands-Amerikaanse megarozenkweker Afriflora in Ziway, een stadje op ruim twee uur rijden van de Ethiopische hoofdstad.

Afriflora is een van de grootste rozenboerderijen ter wereld, met een dagelijkse productie van tussen de 3 en 4 miljoen rozen, die per vrachtvliegtuig via de luchthavens van Brussel en Luik naar Europese supermarkten als Aldi gaan. Afriflora is het bedrijf van de Zuid-Hollandse kwekersfamilie Barnhoorn, waarvan de Amerikaanse firma KKR twee jaar geleden de helft van de aandelen kocht. Het is de eerste grote investering van de durfinvesteerders uit New York in Afrika.

Zij raken steeds meer bezorgd over de sociale en politieke ontwikkelingen in Ethiopië. Dat is een grote tegenslag voor de regering, die een zeer ambitieus ontwikkelingsprogramma koestert, het Growth and Transformation Plan, dat tot doel heeft een aanzienlijk deel van de honderd miljoen Ethiopiërs tegen 2025 uit de armoede te tillen.

Het China van Afrika

Dat moet gebeuren via buitenlandse investeerders die, gebruikmakend van lage lonen en investeringspremies, duizenden fabrieken opzetten, van textiel tot lichte industrie en grootschalige exportlandbouw. De droom van Addis Abeba is dat Ethiopië, een land dat vooral bekend staat voor droogte, honger en oorlog, zo binnen twee generaties het China van Afrika wordt.

De sociale ontevredenheid over het autoritaire optreden van de regering van premier Hailemariam Desalegn en zijn Revolutionair Democratische Volkspartij, ex-marxisten die een geleide kapitalistische ontwikkelingspolitiek hebben omarmd, dreigt een spaak in het wiel te steken. Ook voor de EU is het een dilemma: Europa is met de VS de belangrijkste donor van ontwikkelingsgelden voor het tot voor kort meest stabiele land in de getroebleerde Hoorn van Afrika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.