EU kan Wolfowitz' kandidatuur Wereldbank niet blokkeren

Nieuws

EU kan Wolfowitz' kandidatuur Wereldbank niet blokkeren

Sanjay Suri

18 maart 2005

De Europese Unie mag dan koel reageren op het idee dat Paul Wolfowitz de nieuwe baas wordt van de Wereldbank, de kans lijkt klein dat ze zijn kandidatuur zal kunnen tegenhouden. De EU bezitten nochtans 30 procent van het stemmenaantal, bijna dubbel zoveel als de Amerikanen. Die moeten het stellen met 16 procent.

De benoeming van een Wereldbankvoorzitter werd in het verleden nooit ter stemming voorgelegd. Er werd steeds een consensus bereikt. “Ik geloof niet dat de EU dit kan blokkeren”, zegt Greg Austin, onderzoekshoofd van de denktank Foreign Policy Centre in Londen. “De EU-landen zullen geen politieke overeenstemming bereiken over dit onderwerp. Er zal geen sprake zijn van een sterk EU-standpunt”, voorspelt hij.

De meeste Europese tenoren lopen niet meteen warm voor de kandidatuur van een man die bekend staat als de bedenker van de term ‘preventieve aanval’ en als de architect van de oorlog in Irak. Groot-Brittannië en Frankrijk zeiden deze week met één stem dat ze “andere kandidaten” afwachten.

De Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Heidemarie Wieczorek-Zeul zei waar het op stond: “Het enthousiasme in het oude Europa is niet meteen overdonderend.” Een duidelijke sneer naar het neoconservatieve kamp waartoe Wolfowitz behoort. Defensieminister Donald Rumsfeld lanceerde de denigrerende term ‘oud Europa’ ten tijde van de Duitse en Franse oppositie tegen de oorlog in Irak. Rumsfelds onderminister Wolfowitz zei toen dat Frankrijk “zou moeten betalen” voor zijn veto in de NAVO.

Zelfs al slaagt de EU erin om een front te vormen tegen Wolfowitz’ kandidatuur dan blijft de vraag: wie anders? Wolfowitz zou zijn vijanden nog kunnen verrassen, denkt Austin van het Foreign Policy Centre. ”De mensen die Wolfowitz kennen zien hem als een geloofwaardige kandidaat. Ze schatten zijn kansen hoog in.”

Als het Wolfowitz wordt, dan zal de Wereldbank allicht strengere eisen stellen aan ontwikkelingslanden. De VS tonen zich vooral bezorgd over de geldstroom naar landen die geen vooruitgang boeken in de strijd tegen corruptie. Allicht wordt dat de nieuwe klemtoon.

Het wordt vooral uitkijken naar de houding van Groot-Brittannië, dat dit jaar de G8 voorzit en in het najaar het voorzitterschap van de EU waarneemt. (MM/ADR)