EU schort handelsvoordelen Cambodja deels op

Nieuws

'De belabberde mensenrechtensituatie laat de EU geen andere keuze dan dit besluit te nemen'

EU schort handelsvoordelen Cambodja deels op

EU schort handelsvoordelen Cambodja deels op
EU schort handelsvoordelen Cambodja deels op

IPS

14 februari 2020

De Europese Commissie heeft een deel van de handelsvoordelen die eerder werden toegekend aan Cambodja opgeschort wegens ernstige mensenrechtenschendingen in het land.

Photo Monika Flueckiger / WEF (CC BY-NC-SA 2.0)

De Cambodjaanse premier Hun Sen

Photo Monika Flueckiger / WEF (CC BY-NC-SA 2.0)

De Europese Commissie schortte een deel van de handelsvoordelen die eerder werden toegekend aan Cambodja op wegens ernstige mensenrechtenschendingen in het land. Volgens Joseph Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU is in Cambodja sprake van “uitholling van de democratie, inperking van de mensenrechten en belemmering van het vrije debat.”

De intrekking van de preferentiële tarieven heeft gevolgen voor een deel van de kleding- en schoenenexport, voor alle reisproducten en voor suiker. Bij elkaar gaat dat om ongeveer een vijfde van de jaarlijkse uitvoer van Cambodja naar de EU, en een waarde van ongeveer 1 miljard euro.

Cambodja maakt gebruik van de handelsregeling EBA (“Everything But Arms”) van de EU. Die regeling geeft de minst ontwikkelde landen preferentiële toegang tot de Europese markt, behalve voor wapens en munitie.

Onopgeloste burgerzaken

Europees commissaris voor Handel Phil Hogan zegt dat de EU erkent dat Cambodja vooruitgang boekte, maar dat er “ernstige bezorgdheid” blijft bestaan. “Ons doel is dat de Cambodjaanse autoriteiten een einde maken aan de schendingen van de mensenrechten, en wij zullen met hen blijven samenwerken om dat te bereiken.”

Cambodja zette stappen op het gebied van arbeids- en landrechten, maar de EU zegt zich zorgen te maken over onder meer onopgeloste burgerzaken en strafzaken tegen vakbondsleden.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zegt in een reactie dat de Cambodjaanse premier Hun Sen snel actie moet ondernemen om de “belabberde mensenrechtensituatie” in het land te verbeteren, “inclusief het beëindigen van het verbod op de oppositiepartij CNRP en het intrekken van de beschuldigingen tegen de leider van het CNRP.”

Schijnproces voor oppositieleider

“De eenzijdige handelsvoordelen van de EU zijn toegekend op voorwaarde dat internationale mensenrechtenstandaarden worden gerespecteerd”, zegt Brad Adams, Azië-directeur van HRW. “Hun Sen weigert publiekelijk stappen te zetten om aan die zorgen tegemoet te komen. Hij begon zelfs een schijnproces tegen de leider van de oppositie, terwijl de EU nog in overleg was over de mensenrechtensituatie. Dat laat de EU geen andere keuze dan dit besluit te nemen”.

De EU is de grootste handelspartner van Cambodja. In 2018 ging 45 procent van de Cambodjaanse export naar Europa. Na een overgangsperiode van zes maanden zullen de betreffende sectoren importtarieven moeten betalen om producten op de Europese markt af te zetten.