EU-studie vindt uitstootbeperking met 30 procent haalbaar
Joren Gettemans
20 mei 2010
Verschillende milieuorganisaties roepen de Europese Commissie op om de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent te verminderen. Voorlopig ligt die doelstelling nog op 20 procent, maar uit een gelekt rapport van de commissie blijkt dat strengere doelstellingen economisch haalbaar zijn.
De huidige klimaatdoelstelling van de Europese Unie ligt op 20 procent, maar in het rapport onderzoekt de Commissie de kosten en baten van een ambitieuzere doelstelling met 30 procent en stelt ze concrete oplossingen voor. Het rapport, dat officieel voorgesteld wordt op 26 mei maar nu al gelekt is, wordt in juni besproken door de milieuministers en de Europese leiders, en is in onderwerp van een speciale top.
Verschillende milieuorganisaties roepen de Europese Unie nu al op om de 30 procentdoelstelling vast te leggen. “Dit rapport is een eerste concrete stap naar een unilateraal engagement van de EU om de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent te verminderen”, zeggen organisaties als het Wereldnatuurfonds (WWF), Greenpeace en Climate Action Network (CAN) in een reactie. “Die beslissing zou Europa economische voordelen opleveren en een cruciaal katalysatoreffect hebben op de internationale klimaatonderhandelingen.”
Goedkoper
Het gelekte rapport zorgde voor ongeruste reacties bij sommige takken van de industrie. Organisaties van energie-intensieve bedrijven dreigen met banenverlies en een dalende industriële productie. Maar daar zijn volgens de milieuverenigingen geen wetenschappelijke bewijzen voor te vinden.
Ze verwijzen naar het rapport van de commissie, dat tot de conclusie komt dat een hogere doelstelling betaalbaar is. Door de economische crisis is de uitstoot immers al met 12 procent gedaald en mede daardoor is de 30%-doelstelling 22 miljard euro goedkoper geworden. Volgens het EU-rapport zou de strengere doelstelling maar 33 miljard euro meer kosten tegen 2020, amper 0,2 procent van het bruto binnenlands product.
Bovendien zou een grotere uitstootbeperking volgens het rapport elders kostenbesparingen opleveren, zoals 3 miljard euro voor het bestrijden van luchtvervuiling en 3,5 tot 8 miljard besparingen voor de volksgezondheid. Ook op het vlak van energiezekerheid en de creatie van nieuwe banen zijn er voordelen.
Internationaal
“Een sterke Europese doelstelling kan ook internationaal voor een doorbraak zorgen”, zegt Jason Anderson, hoofd Europees klimaatbeleid bij WWF. “Het kan bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen in het huidige klimaatdebat in de VS, en bij de toekomstige klimaatonderhandelingen in Mexico.”
Volgens Anderson moeten de onderhandelingen in Mexico anders aangepakt worden dan op de mislukte klimaattop in Kopenhagen. “In Kopenhagen was iedereen op zoek naar één allesomvattend plan voor alle regio’s, maar dat leidde tot een mislukking. We moeten naar een andere aanpak, waar regio’s hun nek uitsteken en de inspanningen doen die mogelijk zijn om een voortrekkersrol te kunnen spelen.”