Europa en VS slaan handen ineen tegen illegale visserij
Joren Gettemans
08 september 2011
De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn overeengekomen samen de strijd aan te gaan met de illegale visserij. Die kost legale vissers miljarden euro's per jaar en draagt in grote mate bij aan overbevissing en de vernietiging van de oceanen.
De overeenkomst werd gisteren (woensdag) getekend door Jane Lubchenco, grote baas van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en Europees Commissaris voor Visserij Maria Damanaki. Ze nemen zich voor alerter te zijn op illegale, niet-gerapporteerde of ongereguleerde visvangst, om de visbestanden te vrijwaren voor de komende generaties.
De EU en de VS willen vissersschepen beter in de gaten houden, strenger controleren en informatie uitwisselen. Ze denken ook aan een wereldwijd certificeringsprogramma dat vissersschepen uitrust met een elektronisch informatiesysteem waarmee ze hun vangsten rechtstreeks in een centrale database invoeren, zoals in de EU al goedgekeurd is. Op die manier moet het mogelijk zijn de hele keten te volgen “van net tot tafel”. Volgens Damanaki maakt het systeem het voor havens mogelijk om “piraatvissers” te weigeren en illegaal gevangen vis te identificeren.
Ook voor de wetenschap heeft systeem voordelen, omdat de informatie over de visbestanden via de centrale database meteen voor de wetenschap beschikbaar is.
Bedreigde soorten
Milieuverengingen en activisten over de hele wereld juichen de plannen toe als een belangrijke stap om de vissen in de wereldzeeën te beschermen tegen wat ze “agressieve en vernietigende stroperij” noemen. De zogenoemde piraatvisserij is naar schatting goed voor 20 tot 40 procent van alle vangsten wereldwijd.
Zo is de vangst op verschillende bedreigde tonijnsoorten sterk aan banden gelegd in verschillende overeenkomsten, maar door de piraatvisserij blijven de soorten dramatisch achteruit gaan.
Inmiddels worden binnen de EU en de VS afzonderlijke initiatieven genomen in de strijd tegen de illegale visvangst. Damanaki steunt een initiatief om subsidies voor grote vissersschepen te schrappen en dat geld te sluizen naar technologie om de visserij beter te beheren. In de VS ligt een wetsvoorstel op tafel om de NOAA meer bevoegdheden te geven om te strijden tegen piraatvisserij door internationale vissersvloten. De VS hebben ook een maatregel van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) getekend, maar nog niet geratificeerd, die ondertekenende landen oplegt om illegale schepen te weigeren in hun havens.
Wetenschappers
“Illegale visserij is niet alleen een economisch verlies voor alle landen die afhankelijk zijn van de oceanen, maar voegt ook geen gegevens toe aan de datastroom”, zegt Phil Kline van Greenpeace. “Het ontneemt de beleidsmakers en wetenschappers de informatie over wat uit de oceaan gehaald wordt, en draagt zo bij aan de cyclus van overbevissing.”
Gerry Leape van de Pew Environment Group is het daarmee eens en hoopt dat de elektronische controle het mogelijk maakt om het kaf van het het koren te scheiden. “Het zal ook de internationale instellingen versterken en de wetenschappers die de vangstquota moeten opstellen, zullen minder gehinderd worden door de ongekende hoeveelheid illegaal gevangen vis”, zegt hij.