2022 was warmste jaar ooit in Europa

Europa hotspot van klimaatrecords in 2022

Pixabay

De zomer van 2022 was de warmste ooit gemeten in Europa, blijkt uit cijfers van de Europese klimaatdienst Copernicus. In zijn geheel was 2022 het op één na warmste jaar ooit in Europa.

Het afgelopen jaar was er opnieuw één van sneuvelende temperatuurrecords, blijkt uit de cijfers van Copernicus. Europa beleefde de heetste zomer ooit gemeten en brak zo het kersverse record van de zomer van 2021. De voorbije herfst was de op twee na warmste ooit, en de wintertemperaturen lagen zowat 1 graad Celsius boven het gemiddelde.  Het hele jaar was in Europa het op één na warmste ooit gemeten, enkel overtroffen door 2020. 

Droogte

Door het uitzonderlijk warme voorjaar, gebrek aan neerslag en warme zomer trad ook grote droogte op, vooral in Zuid- en Centraal-Europa. 

In veel landen had dat ernstige effecten op de landbouw, riviertransport en energievoorziening. Extreem droge omstandigheden leidden ook tot verhoogd brandgevaar, wat resulteerde in een ongewoon hoge brandactiviteit in Zuidwest-Europa, met name in Frankrijk en Spanje.

‘2022 was opnieuw een jaar van klimaatextremen in Europa en wereldwijd.’

‘2022 was opnieuw een jaar van klimaatextremen in Europa en wereldwijd’, zegt Samantha Burgess van Copernicus Climate Change. ‘De cijfers bevestigen dat we nu al de verwoestende gevolgen van onze opwarmende wereld meemaken en dat we niet alleen dringend onze CO2-uitstoot moeten verminderen, maar ons ook moeten aanpassen aan een snel veranderend klimaat.’

European Drought Observatory

 

Wereldwijd

Wereldwijd was 2022 het vijfde warmste jaar ooit gemeten, na 2016, 2020, 2019 en 2017. Vooral in het noorden van Siberië en Antarctica lagen de temperaturen ver boven in het gemiddelde. 

Uit de satellietmetingen blijkt ook dat de CO2-concentratie in de atmosfeer bleef stijgen, met zo’n 2,1 ppm (deeltjes per miljoen) tot 417 ppm. Ook de methaanconcentratie nam toe, met 12 ppb (deeltjes per miljard) tot 1894 ppb.  Dat is een record voor beide gassen, en niet alleen sinds het begin van de satellietmetingen. De CO2-concentratie in de atmosfeer was in twee miljoen jaar niet zo hoog, die van methaan in 800.000 jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.