Europa ontduikt nog steeds massaal belastingen
Julio Godoy
23 februari 2010
De cd'tjes van Zwitserse bankmedewerkers met informatie over belastingontduikers veroorzaken meer opschudding dan de belastingakkoorden van de OESO, de club van rijke landen, vorig jaar.
Begin deze maand kondigde de Duitse regering aan de beruchte cd’s te kopen voor ongeveer 2 miljoen euro, om daarmee belastingontduikers op te sporen en zo minstens 400 miljoen aan achterstallige belasting binnen te halen. Op de cd’s staan gegevens van mensen die hun geld hebben geparkeerd op geheime bankrekeningen in het bergachtige belastingparadijs. Sindsdien hebben al meer dan drieduizend Duitse burgers alsnog aangifte gedaan.
Frankrijk heeft ook cd’s gekocht en heeft vervolging ingesteld van ontduikende burgers. Zelfs in Zwitserland hebben meer dan driehonderd mensen deze maand alsnog aangifte gedaan, uit angst voor ontdekking.
Revolutie
Een jaar geleden sprak de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) met landen als Zwitserland, Luxemburg en Liechtenstein. De crisis was op z’n hevigst en deregulering van kapitaal stond in de beklaagdenbank. Er moest meer transparantie komen over belastingontduiking, en informatie moest internationaal worden uitgewisseld. “Een revolutie”, zei OESO-chef Angel Gurría toen.
“Alleen in Europa wordt er voor miljarden euro’s aan belasting ontdoken”, zegt de OESO in een onderzoek dat vorige week uitkwam.
De gesprekken zijn uitgemond in maar liefst driehonderd belastingakkoorden, onder meer met Europese belastinghavens. Landen die niet wilden meewerken, kwamen op een zwarte lijst. De recente commotie laat echter zien dat de akkoorden vooral symbolische waarde hadden en dat Europeanen nog steeds massaal belasting ontduiken.
Franse zwarte lijst
Gisteren bracht de Franse regering nog een zwarte lijst uit, met achttien ontwikkelingslanden en -territoria die weinig of geen belasting heffen op vreemd kapitaal, zoals eilanden in de Caraïben en de Grote Oceaan, landen in Midden-Amerika, Brunei, de Filipijnen en Kenia. Kapitaalexport naar die landen wordt voortaan met 50 procent belast.
Opvallend genoeg staan er geen Europese belastingparadijzen op de lijst. “Blijkbaar is hun naam eenvoudig gezuiverd door de symbolische OESO-akkoorden te tekenen”, schrijft de Franse belastingexpert Dominique Richard in de krant Sud Ouest.
Franse vakbonden wijzen erop dat Frankrijk eerst de hand in eigen boezem moet steken. “Kleine bedrijven betalen 28 procent winstbelasting, maar de 40 grootste Franse bedrijven betalen maar 8 procent”, verklaart de vakbond Sud.
Intussen is er in Duitsland een debat ontstaan over de amnestie die ontduikers krijgen als ze alsnog aangifte doen. Net als op andere terreinen moeten overtreders gewoon bestraft worden, vindt bijvoorbeeld de christendemocratische CDU.