Europees Parlement hekelt Roma-beleid Berlusconi

Nieuws

Europees Parlement hekelt Roma-beleid Berlusconi

10 juli 2008

Het Europees Parlement vraagt Italië te stoppen met het nemen van vingerafdrukken van Roma-zigeuners. Dat is volgens de regering-Berlusconi nodig om te bepalen wie al dan niet legaal in het land is.

Het Europees Parlement heeft een resolutie goedgekeurd waarin ze de stopzetting vraagt van het nemen van vingerafdrukken van volwassen en minderjarige Roma in Italië. De resolutie bevat ook de eis dat de afdrukken die tot nu verzameld zijn niet gebruikt worden. ‘Ik ben blij met deze tekst, Europa moet erop toezien dat haar lidstaten niet discrimineren’, zegt Europarlementariër Bart Staes (Groen!).

Beschaafd land

Met het nemen van vingerafdrukken van Roma wil de Italiaanse regering uitzoeken wie al dan niet het recht heeft om in Italië te blijven. De maatregel zou bedoeld zijn om de levensomstandigheden van de Roma die legaal in het land zijn te verbeteren. Maar de regeling stootte op een storm van reacties bij Roma-gemeenschappen en mensenrechtenorganisaties in heel Europa. De Europese Commissie eist een verklaring van Berlusconi voor het eind van de maand.

Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni (Lega Nord) blijft het Italiaanse initiatief verdedigen. Volgens hem is het de juiste weg om ‘te garanderen dat wie het recht heeft hier te zijn, ook kan blijven onder menswaardige omstandigheden.’

Muizen

‘Ik verzet me tegen het idee dat een beschaafd land accepteert dat minderheden tussen de muizen moeten leven. En dat is wat gebeurt in de kampen van de zigeuners’, zei Maroni nog.
Er verblijven naar schatting 160.000 Roma in Italië, waarvan zo’n 80.000 minderjarigen. Velen van hen hebben geen officiële verblijfsvergunning en leven in kampen.LDCo