Europees parlement loopt niet warm voor bescherming hoofddoek

Nieuws

Europees parlement loopt niet warm voor bescherming hoofddoek

Stefania Bianchi

12 mei 2005

Het Europees Parlement broedt op een resolutie die een beperking op hoofddoeken zoals in Frankrijk en Duitsland onmogelijk maakt. Maar het voorstel kan pas in het halfrond komen als nog 679 extra Europarlementsleden het tegen volgende week ondertekenen.

Een groep van Europese moslims en sikhs bracht gisteren (woensdag) een bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg voor het voorstel te lobbyen. Het idee om een verbod op hoofddoeken geheel onmogelijk te maken werd in februari geboren. Vijf Europarlementairen stelden een verklaring op over religieuze rechten in Frankrijk en de Europese Unie. Moslimvrouwen moeten altijd en overal het recht krijgen om een religieuze symbolen te dragen, vinden Philip Bushill-Matthews, Alain Lipietz, Caroline Lucas, Sarah Ludford en Claude Moraes. Ook op school.

Over de verklaring van het bont allegaartje van conservatieven, liberalen, groenen en socialisten kan pas gedebatteerd worden als 732 collega-parlementsleden het ondertekenen. Maar tot dusver hebben maar 53 Europarlementairen dat gedaan. Mogelijk sterft het een stille dood. Volgend weekend (21 mei) verstrijkt de deadline voor ondertekening.

Caroline Lucas vindt dat het Franse verbod de mensenrechten schendt, het multiculturalisme ondermijnt en spanningen en religieuze aanslagen uitlokt. Vrouwen en meisjes die uit vrije keuze hijab dragen als een essentieel deel van hun geloof, kan je niet dwingen een regel te volgen die de religieuze en etnische discriminatie in de hand werken.

Het is niet moeilijk om de Europarlementairen te overtuigen om de verklaring te ondertekenen, maar we hebben zo weinig tijd, zegt Mejindarpal Kaur van de groep United Sikhs, tijdens een onderhoud met de Europarlementsleden.

United Sikhs ijvert voor het recht om een tulband te dragen op school. Project Hijab, een moslimgroep uit Londen, wil het eind op het verbod van de islamitische dress code (hijab) in Frankrijk en in delen van Duitsland. Project Hijab krijgt steun van de Federatie van Europese Islamitische Organisaties.

In maart bande Frankrijk alle opvallende religieuze symbolen uit staatsscholen. Hoofddoek, kruisje, keppeltje en tulband zijn uit den boze in het Franse staatsonderwijs. Tientallen meisjes, vooral moslima’s, werden geschorst omdat ze weigerden hun hoofddoek af te leggen. In Duitsland hebben een aantal deelstaten het dragen van de hoofddoek door docentes verboden. (MM/ADR)