Greenpeace: ‘Deze destructieve geldkraan moet dicht’

Europese banken pompen honderden miljarden in verwoesting van natuur

Axel Fassio / CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 hebben Europese banken 256 miljard euro gepompt in sectoren die een bedreiging vormen voor bossen.

Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 hebben Europese banken 256 miljard euro gepompt in sectoren die een bedreiging vormen voor bossen. De financiële sector vormt een blinde vlek voor het Europese klimaat- en milieubeleid, zegt milieubeweging Greenpeace.

Onderzoeksbureau Profundo onderzocht in opdracht van Greenpeace de relaties tussen Europese banken en 135 grote bedrijven in sectoren als de palmolie-, soja-, en rundvleesindustrie. De Europese financiële sector blijkt wereldwijd de op één na belangrijkste financier van dergelijke bedrijven, met 256 miljard euro aan kredieten en 60 miljard aan investeringen. Alleen de Amerikaanse financiële sector speelt een nog grotere rol.

Het rapport licht er zes internationale bedrijven uit: grondstoffenhandelaren Bunge en Cargill, vleesproducenten JBS en Marfrig en palmolie- en pulpgiganten RGE en Sinar Mas.

Bossenwet

In mei vorig jaar werd de Europese Bossenwet aangenomen, een baanbrekende om de betrokkenheid van de EU bij de wereldwijde verwoesting van natuur te stoppen. Die bepaalt dat vanaf 2025 op de Europese markt alleen nog producten verkocht mogen worden die aantoonbaar niet hebben bijgedragen aan ontbossing.

Maar de wet geldt niet voor financiële instellingen. Dat leidt tot de paradoxale situatie dat Europese banken wel bedrijven mogen financieren die betrokken zijn bij ontbossing, terwijl de producten van die bedrijven niet welkom zijn op de Europese markt, zegt Greenpeace.

‘We kunnen de klimaatcrisis en de ecologische ineenstorting niet bestrijden en tegelijkertijd  de vernietiging van de natuur financieren.’

‘Europa heeft een hoge dunk van zichzelf als het gaat om klimaat- en natuurbescherming, maar kijkt de andere kant op terwijl de banken geld pompen in bedrijven die verband houden met massale natuurvernietiging en mensenrechtenschendingen’, zegt Philippe Verbelen van Greenpeace België. ‘De banden van de Europese financiële sector met de vernietiging van ecosystemen zijn wijdverbreid. We kunnen de klimaatcrisis en de ecologische ineenstorting niet bestrijden en tegelijkertijd  de vernietiging van de natuur financieren.’

Geldkraan

Greenpeace en andere organisaties die zich mee achter het rapport scharen eisen EU-wetgeving om te voorkomen dat er geld blijft stromen naar bedrijven die de natuur vernietigen. De financiële sector moet op één lijn gebracht worden met de mondiale klimaat-en biodiversiteitsdoelstellingen, zeggen ze.

‘Uit ons onderzoek blijkt dat banken en investeerders niet vrijwillig veranderen: ze pompen nog steeds miljarden euro’s in bedrijven die de natuur vernietigen’, zegt Verbelen. ‘Hotspots van biodiversiteit die ook essentieel zijn voor de stabiliteit van het klimaat, zoals de regenwouden van het Amazonegebied, Zuidoost-Azië en het Congobekken of de noordelijke boreale bossen, verdwijnen in een alarmerend tempo. De EU moet dringend leiderschap tonen door haar financiële sector te reguleren. Deze destructieve geldkraan moet dicht.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.