Methaan is verantwoordelijk voor een kwart van de klimaatverandering

Europese gasnetten lekken volop methaan

Franck Michel (CC BY 2.0)

Onderzoek toont aan dat er ook in Europa heel wat lekken onopgemerkt blijven.

Gasleidingen lekken veel meer methaan dan tot nog toe werd aangenomen. Geavanceerde metingen in Utrecht en Hamburg vonden meer dan honderd lekken van het krachtige broeikasgas.

Methaan is vele malen sterker dan CO2 en verantwoordelijk voor zo’n kwart van de klimaatverandering. Het is ook het belangrijkste ingrediënt van het aardgas waarmee we koken en onze huizen verwarmen.

Netbeheerders houden de leidingen goed in de gaten om lekken snel te kunnen repareren. Maar eerder onderzoek in de Verenigde Staten had al aangetoond dat geavanceerdere mobiele meetapparatuur aanzienlijk meer gaslekken detecteert dan de standaardapparatuur van gasbedrijven.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Busje

Onderzoek in Utrecht en Hamburg toont aan dat er ook in Europa heel wat lekken onopgemerkt blijven. Om de gaslekken te detecteren, bouwden de onderzoekers geavanceerde meetapparatuur in een busje, waarmee ze door de stad reden op zoek naar lekken. Zo ontdekten ze in Utrecht alleen al 81 methaanbronnen.

Onderzoek toont aan dat er ook in Europa heel wat lekken onopgemerkt blijven.

Twee derde daarvan bleek na analyse afkomstig van lekken in het gasnet, goed voor een uitstoot van zo’n 120 ton methaan per jaar. In Hamburg werden zo’n vijftig lekken gevonden, goed voor een uitstoot van 286 ton methaan.

Het onderzoek is zeer actueel: de Europese Commissie presenteerde enkele weken geleden een strategie om methaanemissies te verminderen in het kader van de Europese Green Deal.

Gasnetbeheerders

De onderzoekers deelden hun resultaten met de gasnetbeheerders in beide steden. Die gaven prioriteit aan de herstelling van de locaties met de hoogste emissies. De onderzoekers bevelen de gasnetbeheerders sterk aan om mobiele metingen in te zetten als een snelle en nauwkeurige techniek om zelfs kleine methaanlekken te identificeren.

‘De speciaal ontworpen mobiele meetsystemen detecteren methaanlekken veel effectiever dan conventionele opsporingssystemen’, zegt ingenieur en medeauteur Stefan Schwietzke. ‘Netbeheerders die hun onderhoudsdiensten updaten met dergelijke voertuigen, kunnen tegelijk het klimaat helpen beschermen en hun gasnet veiliger maken.’

Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Atmospheric Chemistry and Physics.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.