Wereldwijd zijn 32.441 dier- en plantensoorten met uitsterven bedreigd

Europese hamster op lijst met ernstig bedreigde soorten

Sphoo / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

 

De laatste update van de lijst van bedreigde soorten toont aan dat bijna een derde van alle maki-soorten in Madagaskar met uitsterven is bedreigd. Ook de Europese hamster en de noordkaper zitten volgens natuurorganisatie IUCN in nauwe schoentjes.

“Deze update van de Rode Lijst van bedreigde soorten laat zien dat Homo sapiens zijn relatie met andere primaten en met de natuur drastisch moet veranderen”, zegt Grethel Aguilar, waarnemend directeur van IUCN. “De kern van deze crisis is dat we dringend nood hebben aan alternatieve en duurzame middelen zodat we minder afhankelijk worden van ontbossing en het niet-duurzaam gebruik van dieren in het wild.”

Landbouw en ontbossing

Volgens de nieuwe lijst die gisteren (donderdag) werd gepresenteerd door de IUCN zijn meer dan de helft (53 procent) van alle Afrikaanse apensoorten met uitsterven bedreigd. De franjeapen staan er het slechtst voor: alle 17 soorten zijn bedreigd, waaronder de West-Afrikaanse franjeaap. Zijn status is verslechterd van ‘kwetsbaar’ naar ‘bedreigd’, grotendeels vanwege stroperij en krimpend leefgebied.

Van de 107 makisoorten worden er 103 met uitsterven bedreigd, waarvan 33 ernstig. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door ontbossing en jacht in Madagaskar. Onder de ernstig bedreigde maki’s is ook de Microcebus berthae, de kleinste primatensoort ter wereld. Het leefgebied van dit dier wordt verwoest door intensieve landbouw en ontbossing.

Walvis en hamster

Het aantal nakomelingen van een vrouwelijke hamster is gezakt van twintig tot vijf à zes jongen per jaar.

De status van de noordkaper is veranderd van ‘bedreigd’ naar ‘ernstig bedreigd’. Naar schatting waren er eind 2018 minder dan 250 van deze walvissen in leven, een afname van 15 procent ten opzichte van 2011. De dieren raken vaak in vissersnetten verstrikt en planten zich minder voort dan vroeger.

De Europese hamster, ooit overvloedig aanwezig in Europa en Rusland, staat nu op de rode lijst van de IUCN als ernstig bedreigd. Terwijl een vrouwelijke hamster gedurende het grootste deel van de twintigste eeuw gemiddeld meer dan twintig nakomelingen per jaar kreeg, is dat aantal gedaald tot vijf à zes jongen. De redenen hiervoor zijn nog niet volledig bekend, maar intensieve landbouw met monoculturen, industriële ontwikkeling, de opwarming van de aarde en lichtvervuiling worden onderzocht als mogelijke oorzaken.

Als gevolg hiervan is het knaagdiertje verdwenen uit driekwart van zijn oorspronkelijke leefgebied in de Franse Elzas, uit ten minste een derde van zijn verspreidingsgebied in Duitsland en uit meer dan 75 procent van zijn verspreidingsgebied in Oost-Europa. Als er niets verandert, wordt verwacht dat de soort binnen dertig jaar zal uitsterven.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Rode Lijst

“Om het snel groeiende aantal bedreigde soorten voor uitsterven te behoeden, is verandering nodig, ondersteund door actie om nationale en internationale overeenkomsten te implementeren. De wereld moet snel handelen om de achteruitgang van soorten te stoppen en door mensen veroorzaakte uitsterving van soorten te voorkomen”, zegt Jane Smart, directeur van de IUCN Biodiversity Conservation Group.

De IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten is de meest uitgebreide en meest gebruikte informatiebron over de status van dier- en plantensoorten over de hele wereld. Door te laten zien welke dier- en plantsoorten het meeste risico lopen op uitsterven, stimuleert de lijst tot actie om soorten te beschermen.

De Rode Lijst wordt samengesteld door de wetenschappers van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Inmiddels bevat de lijst 120.372 geëvalueerde soorten, waarvan 32.441 met uitsterven bedreigd zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.