'Dit is het begin van het einde voor de financiering van fossiele brandstoffen'
Europese Investeringsbank dumpt steenkool en olie


IPS
15 november 2019
De Europese Investeringsbank draait de geldkraan dicht voor olie- en steenkoolprojecten. Gasprojecten kunnen voorlopig nog wel gefinancierd worden.
Donderdag keurden de lidstaten de nieuwe, ambitieuze investeringsrichtlijn goed. Daarmee wordt de financiering van de meeste fossiele projecten uitgefaseerd in de volgende drie jaar.
De beslissing heeft niet alleen gevolgen voor het investeringsbeleid van de Europese Investeringsbank (EIB) zelf maar ook voor financiële markten ver buiten de EU. De EIB is de grootste publieke investeringsbank ter wereld, met een budget van 555 miljard euro. In de voorbije vijf jaar pompte ze nog 13 miljard euro in steenkool-, olie- en gasprojecten.
Mijlpaal
Milieu- en klimaatorganisaties spreken dan ook van een mijlpaal. “Als de grootste publieke investeringsbank ter wereld fossiele brandstoffen grotendeels de rug toekeert, dan spitsen financiële markten over de hele wereld de oren: dit is het begin van het einde voor de financiering van fossiele brandstoffen”, zegt Kate Cahoon van 350.org.
‘Alle publieke en private banken moeten nu volgen.’
“Hoedje af voor de EIB en de landen die hard gevochten hebben om deze wereldwijde mijlpaal te bereiken”, zegt ook Sébastien Godinot, econoom bij het Wereldnatuurfonds (WWF). “Alle publieke en private banken moeten nu volgen en de financiering van steenkool, olie en gas stopzetten om de klimaatverandering aan te pakken, maar ook om hun investeringen veilig te stellen.”
Gas
Toch is er ook kritiek. Zo blijft de deur op een kier voor de financiering van gasprojecten tot 2021. Die beslissing volgt op maanden getouwtrek tussen lidstaten onderling en de Europese Commissie. In het oorspronkelijke voorstel van de EIB werden ook investeringen in gas sneller uitgefaseerd. De Europese Commissie en onder meer Duitsland hebben die bepaling afgezwakt.
“Daardoor blijft het mogelijk dat miljarden euro’s naar gas vloeien in een tijd waarin wetenschappers ons zeggen dat er geen ruimte meer is voor bijkomende CO2-uitstoot”, zegt het Wereldnatuurfonds.
Uiteindelijk keurden negentien lidstaten, waaronder ook Duitsland, de nieuwe richtlijnen goed. Polen, Roemenië en Hongarije stemden tegen en zes lidstaten onthielden zich.