Europese landbouwhervorming doorbreekt impasse WHO voorlopig niet
Gustavo Capdevilla
01 juli 2003
De ingrijpende hervorming van het Europese landbouwbeleid wordt lauwtjes ontvangen in de wandelgangen van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) in Genève. De Europese commissaris voor de landbouw Franz Fischler beweert dat de hervorming een doorbrak zal betekenen voor onderhandelingen ter voorbereiding van de ministeriële ontmoeting van de WHO in Cancun in september. Maar de ontwikkelingslanden, die geen gesprekken over nieuwe handelsonderwerpen willen aanvatten zolang er geen schot zit in de liberalisering van de landbouw, lijken nog geen reden te hebben om tevreden te zijn.
De landbouwhervorming doet het debat over de controversiële landbouwsubsidies van de Unie niet verstommen. De EU geeft momenteel zo’n 43 miljard euro per jaar uit aan steun voor haar boeren. De hervorming die donderdag werd beklonken, zorgt dat dit fenomenale bedrag vanaf 2005 jaarlijks inkrimpt met enkele procenten (het gaat om vijf procent vanaf 2007). De belangrijkste wijziging is dat de loonsubsidies worden losgekoppeld van de productie, om melkplassen en boter- en vleesbergen in de toekomst te vermijden. In theorie worden de boeren in de ontwikkelingslanden daar beter van, omdat Europese dumpingpraktijken minder frequent zullen worden en omdat invoerders van landbouwproducten in de EU meer kansen zouden krijgen. Volgens Fischler ligt de weg naar een nieuw handelsakkoord in Cancun daarom open.
Maar toch lokt de hervorming ronduit negatieve reacties uit in ngo-kringen. Barry Coates, de directeur van de World Development Movement (WDM) noemt het akkoord van de Europese landbouwministers een slordige deal die de kans op mislukking in Cancun enkel vergroot. De ontwikkelingslanden mogen zichzelf niets laten wijsmaken, zegt Aileen Kwa, de politieke analist van Focus on the Global South, een ngo met hoofdzetel in Bangkok. Onder druk van Frankrijk en Duitsland zijn in de hervorming belangrijke uitzonderingen opgenomen en werd de afbouw van de subsidies uitgesmeerd over vele jaren. Kwa waarschuwt dat de EU de ontwikkelingslanden met een kluitje in het riet wil sturen in Cancun. Volgens Focus on the Global South moeten de arme landen geen liberalisering toestaan in sectoren als diensten, investeringen en hun concurrentieregels en douaneprocedures afzwakken zolang de Unie niet verder gaat.
WHO-directeur-generaal Supachai Panitchpakdi beschrijft de Europese landbouwhervorming als puik werk maar voegt eraan toe dat we de tijd moeten krijgen om de gevolgen ervan in te schatten. Supachai wil de WHO-leden voorlopig niet aanmanen tot meer toegeeflijkheid ten opzichte van Europa, maar vindt de loskoppeling van de directe loonsubsidies (van de productie) erg waardevol.
Ook Carlos Pérez del Castillo, de officiële vertegenwoordiger van Uruguay in Genève en momenteel voorzitter van de Algemene Vergadering van de WHO, houdt zich op de vlakte. Hij noemt de loskoppeling van subsidies en de productie een stap in de goede richting maar wil wachten op verdere analyses alvorens te antwoorden op de vraag of dat nu een verschil zal maken in de onderhandelingen over de vrijmaking van de wereldhandel in landbouwproducten.
De onderhandelingen over de vrijmaking van de handel in landbouwproducten, het meest beschermde segment van de wereldhandel, moeten tegen eind 2004 afgerond zijn. Dat staat zo in het akkoord dat de WHO in november 2001 bereikte in Doha, de hoofdstad van Qatar. Maar de onderhandelingen zijn in het slop geraakt door de meningsverschillen tussen industrielanden en de ontwikkelingslanden.