Europese veengebieden drogen uit

Nieuws

Veengebieden in Europa zijn het droogst sinds duizend jaar

Europese veengebieden drogen uit

Europese veengebieden drogen uit
Europese veengebieden drogen uit

IPS

22 oktober 2019

Meer dan 15 Europese veengebieden staan droger dan de voorbije duizend jaar het geval was, blijkt uit een analyse van 31 veengebieden. Veengebieden zijn erg belangrijk, omdat ze CO2 opslaan. Door uitdroging kunnen ze nu juist een bron van CO2-uitstoot worden.

© Queens University Belfast

Moerasgebied Mauntschas in Zwitserland.

© Queens University Belfast

Een analyse van 31 Europese veengebieden wijst op een verschraling van minstens de helft van de gebieden. Veengebieden zijn erg belangrijk omdat ze CO2 opslaan.

De onderzochte gebieden liggen allemaal in Groot-Brittannië, Ierland, Scandinavië en continentaal Europa. De onderzoekers van de universiteiten Queen’s in Belfast en die van Leeds onderzochten de verandering van de vochtigheid aan het oppervlak van de veengrond en ontdekten dat minstens de helft van de sites recent op hun droogst staan sinds 1000 jaar.

Veranderingen in temperatuur en regenpatronen spelen een rol, maar in 42 procent van de gevallen bleek menselijke activiteit de oorzaak van de droogte. De veengebieden in Groot-Brittannië en Ierland waren het sterkst aangetast als gevolg van houtkap, drainage, veenbranden en begrazing.

Vitale functie

“Veengebieden staan erom bekend dat ze CO2 opnemen. Op die manier zijn ze een enorme hulp voor de planeet”, zegt Maarten Blaauw van de School of Natural and Built Environment aan Queen’s University. “Ze zuigen CO2 uit de atmosfeer en slaan die op. Onze studie toont echter dat de droogte van de moerassen dit proces heeft doen veranderen en de veengebieden nu juist de bron van CO2-uitstoot kunnen worden. Dat is overduidelijk geen goed nieuws voor de planeet.”

“De combinatie van klimaatverandering en menselijke impact heeft de vitale functie van veengrond gewijzigd”, zegt hoofdauteur Graeme Swindles van de School of Geography aan de Universiteit van Leeds. “Het is meer dan ooit belangrijk om de veengebieden in Europa te behouden en waar nodig, te herstellen.”

De studie Widespread drying of European peatlands in recent centuries is vandaag verschenen in Nature Geoscience.