Exportverbod dreigt voor Zimbabwaanse diamanten

Nieuws

Exportverbod dreigt voor Zimbabwaanse diamanten

Eli Clifton

03 november 2009

Door mensenrechtenschendingen in de diamantindustrie in Zimbabwe, dreigt exportverbod voor het land. Deze week bespreekt het Kimberley Process (KP) de situatie in Zimbabwe. Het Kimberley Process reguleert de diamanthandel wereldwijd om te voorkomen dat diamanten gebruikt worden om conflicten te financieren.

Leden van het Kimberley Process vergaderen deze week in Namibië. De Civil Society Coalition van het KP, waartoe onder andere Global Witness, Partnership Africa Canada en Green Advocates (Liberia) behoren, roepen de lidstaten op om actie te ondernemen tegen de mensenrechtenschendingen in de Zimbabwaanse diamantenindustrie.
“Sinds in 2006 aanzienlijke hoeveelheden diamant in Marange, in Oost-Zimbabwe, werden aangetroffen, is er nauwelijks controle. Gemeenschappen in en rondom de diamantenvelden zijn het slachtoffer van een aantal grove maatregelen van de regering om de invloed van de staat op de regio te herstellen”, schrijft Global Witness in een verklaring.
De autoriteiten slaagden er volgens Global Witness niet in wangedrag van het leger in de regio te stoppen, en moedigden plundering en geweld tegen burgers misschien zelfs aan. “De legitimiteit van het KP en het certificeringsysteem voor “conflictvrije” diamanten zullen onder druk komen te staan, als de lidstaten geen actie ondernemen tegen Zimbabwe.”

Geloofwaardigheid

De Civil Society Coalition wijst ook op de noodzaak voor het Kimberley Process om te hervormen. De coalitie wil bindende bepalingen inzake mensenrechten voor leden, snellere besluitvorming, de vorming van een onafhankelijk bureau voor statistiek en onderzoek en de verzekering dat de opbrengsten van diamanten in ieder geval deels gebruikt worden voor initiatieven op het gebied van ontwikkeling.
“De geloofwaardigheid van het Kimberley Process komt in het geding, als regeringen niet bereid zijn actie te ondernemen tegen landen die zich niet aan de minimale eisen houden”, zegt Corinna Gilfillan van Global Witness in de VS. “Als we zien hoe moeilijk het is om Zimbabwe te schorsen, dan moeten we concluderen dat er duidelijker bepalingen nodig zijn om de elementaire mensenrechten in de diamantensector te kunnen garanderen”, zegt ze.
Een onderzoeksmissie van het Kimberley Process concludeerde in juli dat Zimbabwe niet voldeed aan de KP-standaarden en deed de aanbeveling om de gecertificeerde import en export van diamanten stop te zetten “totdat het KP ziet dat aan de minimumvoorwaarden wordt voldaan.”

Moorden

Het team constateerde dat er in het afgelopen jaar sprake was van grove schendingen van de mensenrechten. Dit gebeurde nadat het leger de controle overnam op de diamantvelden van Oost-Marange.
 
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRM) rapporteerde in juni over militairen die diamantzoekers in Marange hadden vermoord en profiteerden van de diamanthandel. De Zimbabwaanse regering ontkent dat het leger zich in Marange misdragen heeft.
 
“De diamantindustrie in het oosten van Zimbabwe draagt op geen enkele manier bij aan de opbouw van het land”, zegt Briggs Bomba, campagnedirecteur van Africa Action. “De opbrengsten gaan grotendeels naar partijen die bevriend zijn met het leger en de regering.”
 
De Civil Society Coalition waarschuwt ook dat besluiteloosheid inzake Zimbabwe kan leiden tot gebrek aan actie met betrekking tot een andere probleemregio, Ivoorkust. Uit een vorige week verschenen VN-rapport blijkt dat Ivoriaanse ‘bloediamanten’, waar de VN sancties tegen hebben afgekondigd, nog steeds geëxporteerd worden en via buurlanden in de legale handel terechtkomen.
Het Kimberley Process telt 48 leden, die 74 landen vertegenwoordigen die betrokken zijn bij de productie, export of import van ruwe diamanten. De Europese Unie wordt gerekend als één deelnemer.