Extreem weer kostte Amerikaanse overheid al 350 miljard dollar

Extreem weer heeft de Amerikaanse federale overheid al meer dan 350 miljard dollar gekost in de voorbije tien jaar, berekende de Rekenkamer van het Amerikaans Congres. De kosten stijgen exponentieel en kunnen tegen het einde van deze eeuw oplopen tot 1000 miljard dollar.

Joan Nova (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Op vraag van twee senatoren berekende het Government Accountability Office (GAO) de kosten van extreem weer zoals de orkanen en grote bosbranden. De som is niet min: in de voorbije tien jaar kreeg de federale overheid te maken met directe kosten van meer dan 350 miljard dollar als gevolg van extreem weer en branden. De kost van de meest recente rampen, zoals de bosbranden in California, zijn daar nog niet in meegerekend.

Van de 350 miljard komt het grootste deel, zo’n 205 miljard, op rekening van rampenbestrijding en hulpgoederen, 90 miljard voor verzekering tegen overstromingen en schade aan gewassen, 34 miljard voor de bestrijding van bosbranden en 28 miljard voor het onderhoud van lokale infrastructuur en federaal beheerd gebied.

Oplopend

Het bedrag is duizelingwekkend, maar de kost van extreme weerfenomenen zal ‘nog aanzienlijk toenemen’, stelt het agentschap. ‘Wat nu als uitzonderlijk beschouwd wordt, zal steeds vaker voorkomen en intenser worden als gevolg van de klimaatverandering.’ De GAO schat de economische verliezen door extreem weer de belastingbetaler meer dan 1.000 miljard kunnen oplopen tegen 2039.

‘Wat nu als uitzonderlijk beschouwd wordt, zal steeds vaker voorkomen en intenser worden als gevolg van de klimaatverandering’ 

De impact zal aanzienlijk variëren naar gelang de regio. Het zuidoosten van het land loopt vooral gevaar door de stijgende zeespiegel, terwijl het Midwesten vooral te maken krijgt met tegenvallende oogsten. De Westkust kampt met toenemende droogte, bosbranden en hittegolven.

De onpartijdige instelling hoedt zich voor politiek gekleurde verklaringen, maar bestempelt de financiële klimaatlasten als een ‘hoog risico’ en suggereert fijntjes dat ‘de betrokken instellingen binnen het Executive Office of the President (het Witte Huis, nvdr) de informatie over de economische effecten van de klimaatverandering gebruiken om de risico’s te definiëren en de juiste federale antwoorden daarop te bieden.’

Niet langer negeren

De twee senatoren die de studie bestelden, spreken van een niet te negeren signaal. ‘Mijn collega’s hoeven het niet langer van mij aan te nemen’, zegt Democrate Maria Cantwell. ‘De Rekenkamer vertelt ons dat de klimaatverandering de belastingbetaler nog tijdens dit decennium een half miljard zal kosten, en vele honderden miljarden meer in de toekomst als we niets ondernemen.’

‘We kunnen de impact van de klimaatverandering op onze volksgezondheid, milieu en onze economie niet langer negeren’, zegt ook haar Republikeinse collega Susan Collins. ‘De studie noemt duizelingwekkende bedragen over de gevolgen van de klimaatverandering voor onze economie en voor de federale begroting in het bijzonder. Onze overheid kan het zich niet veroorloven jaarlijkse meer dan 300 miljard dollar uit te geven aan extreme weerfenomenen.’

Collins hoopt dat de analyse iedereen in het politieke spectrum kan aansporen om met een meer open geest naar het thema te kijken en de economische consequenties van een business-as-usual scenario onder ogen te zien.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift