Financiële crisis in Swaziland treft inwoners zeer hard
Mantoe Phakathi
19 maart 2012
Door de aanhoudende financiële crisis in Swaziland hebben veel inwoners nauwelijks voldoende om van te leven. De crisis ontstond in 2010 toen de douane-inkomsten fors daalden.
Margaret Gamedze komt aan de kost door voor anderen de was te doen in de township Msunduza, ongeveer een kilometer van hoofdstad Mbabane vandaan. Maar door de financiële crisis verdient ze niet langer genoeg om de huur te betalen voor de lemen hut waar ze met haar vijf kinderen in één kamer woont.
Sinds vorig jaar is haar inkomen gedaald van ongeveer 100 euro naar 40 euro per maand. Daarvan moet ze 26 euro huur betalen. “De meesten aan wie ik om werk vraag zeggen dat ze geen werk hebben omdat ze hun baan kwijt zijn of omdat de regering hun zaak niet heeft betaald”, zegt Gamedze.
Douane-unie
De crisis ontstond in 2010 toen de inkomsten uit de Zuidelijk Afrikaanse Douane-unie (SACU) met bijna 60 procent daalden. Gamedzes inkomen daalde drastisch en vier van haar vijf kinderen gingen van school af.
Volgens een recent VN-onderzoek heeft een op vijf gezinnen zijn inkomen zien dalen. In 7 procent van de gezinnen is iemand zijn baan kwijtgeraakt.
Veel van Gamedzes buren zitten werkloos thuis. “Ik ben ontslagen bij een bouwbedrijf toen de regering vorig jaar geen geld meer had om grote projecten voort te zetten,” zegt de 32-jarige Mancoba Gama. Hij heeft sindsdien al zo vaak het deksel op de neus gekregen dat hij het zoeken naar werk heeft opgegeven.
Eén maaltijd per dag
De werkloosheid in Swaziland bedraagt nu 52 procent. Vooral in de privésector verloren velen hun baan of zagen ze hun salaris verminderen als gevolg van de financiële crisis.
Ondertussen gingen de voedselprijzen omhoog. De inflatie bedraagt nu bijna 10 procent. Voor de 63 procent Swazi’s die onder de armoedegrens leven, is het nu bijzonder moeilijk geworden om brood op de plank te krijgen. Gamedze kan zich maar één maaltijd per dag meer veroorloven.
Lagere ambtenarenlonen
Vakbondstopvrouw Sibongile Mazibuko, ondervoorzitter van de Trade Union Congress of Swaziland, noemt het ook oneerlijk dat de regering in de ambtenarenlonen snijdt terwijl bijvoorbeeld het leger niet moet besparen.
De ambtenarenlonen zijn goed voor 18 procent van het bruto binnenlands product, het hoogste percentage van Afrika. De regering wil de ambtenarenlonen met 4,5 procent verminderen en de loonstijgingen bevriezen.
Volgens Mazibuko is het niet goed dat ontwikkelingspartners als de Europese Unie nationale basisdiensten blijven financieren zonder de regering tot begrotingsdiscipline te dwingen. Dit jaar betaalt de EU voor de jongste leerlingen van het lager onderwijs, en die steun loopt tot 2014.
Minister van Financiën Majozi Sithole geeft toe dat de arme inwoners over het hoofd zijn gezien toen de crisis begon. “Iedereen concentreerde zich op de bedrijven, de banken en zelfs de lilangeni/rand-pariteit, zonder aandacht te besteden aan de gevolgen van economische crisis voor de arme gezinnen.”