Finland is netwerkland nummer één
Gustavo Capdevila
20 februari 2003
Finland is wereldwijd het verst gevorderd bij de toepassing van informatie- en communicatietechnologieën. Daarna volgen de VS en Singapore, zo blijkt uit een rangschikking van 82 landen in 'Global Information Technology Report 2002-2003: readiness for the Networked World', een studie die woensdag werd voorgesteld. Nederland komt op rang 11 en België neemt de 22ste plaats in. Ondanks de spectaculaire faillissementen van de voorbije jaren blijft de sector van de informatie- en communicatietechnologie (ICT) een krachtige motor van economische groei, beweert het Wereld Economisch Forum (WEF), de organisatie achter het rapport.
Net als in de eerste editie van het rapport die vorig jaar verscheen, heeft het WEF een poging gedaan om alle landen waarover voldoende cijfermateriaal beschikbaar was te rangschikken naargelang de mate waarin ze klaar zijn om ten volle te profiteren van de voordelen van de netwerkeconomie. Finland komt op de eerste plaats omdat de ICT-revolutie er zowel bij burgers, de zakenwereld als de overheid ver is doorgedrongen. Volgens de studie blijven de VS de beste marktomgeving bieden voor netwerkbereidheid, maar verloor het land een plaatsje in vergelijking met de vorige editie omdat het zijn voorsprong voor wat internetaansluitingen en informatisering aangaat aan het verliezen is.
Singapore komt op de derde plaats, maar gaat alle andere landen vooraf op het vlak van regelgeving en beleid en de bereidheid van de overheid om informatie- en communicatietechnologieën te gebruiken in interne processen en bij de dienstverlening. Duitsland eindigt op een eerder teleurstellende tiende stek, maar de Duitse zakenwereld behoort wereldwijd wel tot de absolute ICT-elite.
Ontwikkelings- en transitielanden die hoog scoren zijn Israël op een twaalfde plaats, Estland dat op rang 24 Spanje en Italië voorafgaat en Brazilië (29ste) dat dankzij het intensieve gebruik van online-technieken door de overheid beter scoort dan alle andere Latijns-Amerikaanse landen. In Afrika vallen Tunesië (34ste) en Botswana (44ste) positief op. Veel andere Afrikaanse landen zijn niet in de rangschikking opgenomen omdat de nodige gegevens ontbraken.
Volgens het WEF vormen informatisering en communicatie via het internet nu al de ruggengraat van sectoren als de bankwereld, de luchtvaartindustrie en de grafische industrie, terwijl chips en dataverbindingen voor veel toegevoegde waarde zorgen in uiteenlopende producten als auto’s, zaktelefoons en tv-toestellen. Het aantal gebieden waar de nieuwe technologieën toegepast worden, blijft stijgen.
ICT-experts stellen dat de crisis die de nieuwe economie de voorbije jaren ongenadig trof, velen een goede les geleerd heeft. Vooral overheden beseffen nu dat ze de zaken niet op hun beloop mogen laten maar ontwikkelingen moeten stimuleren en controleren. Volgens Bruno Lanvin, het hoofd van het programma ‘Informatie voor ontwikkeling’ van de Wereldbank, hebben sommige landen al een nieuw beleid op poten gezet dat voor nieuwe impulsen zorgt.
http://www.weforum.org/site/homepublic.nsf/Content/Global+Competitiveness+Programme%5CReports%5CGlobal+Information+Technology+Report+2002-2003+-+Readiness+for+the+Networked+World