Frankrijk investeert 2 miljard om mensen op de fiets te krijgen

Nieuws

Regering steekt tandje bij om meer fietspaden aan te leggen

Frankrijk investeert 2 miljard om mensen op de fiets te krijgen

Frankrijk investeert 2 miljard om mensen op de fiets te krijgen
Frankrijk investeert 2 miljard om mensen op de fiets te krijgen

IPS

10 mei 2023

Frankrijk gaat de komende vier jaar 2 miljard euro pompen in fietsinfrastructuur en bewustwording om het gebruik van de fiets te stimuleren. Dat past in een langetermijnstrategie om van Frankrijk een echt ‘fietsland’ te maken.

© Joenomias/Pixabay

Een fietser rijdt in het drukke Parijse verkeer. De Franse regering wil wegen veiliger maken door nieuwe fietspaden aan te leggen.

© Joenomias/Pixabay

Frankrijk pompt de komende vier jaar 2 miljard euro in fietsinfrastructuur en bewustwording om het gebruik van de fiets te stimuleren. Dat past in een langetermijnstrategie om van Frankrijk een echt ‘fietsland’ te maken.

Het geld zal onder meer gaan naar nieuwe of verbeterde fietspaden, extra parkeercapaciteit voor fietsers en financiële prikkels of steun bij de aankoop van (elektrische) fietsen.

‘We willen 1,4 miljoen fietsen assembleren in Frankrijk tegen 2027 en 2 miljoen fietsen tegen 2030.’

Elisabeth Borne (Franse premier)

‘De helft van alle verplaatsingen per auto is om afstanden van minder dan 5 kilometer te overbruggen’, zegt de Franse premier Elisabeth Borne. ‘De fiets kan hier dus een essentiële rol vervullen.’

Onder het fameuze ‘Plan Vélo’ zijn er sinds 2017 al meer dan 17.000 kilometer aan fietspaden bijgekomen. Dit jaar zijn er ook al meer dan 200 miljoen euro aan bijkomende investeringen gepland in fietsinfrastructuur.

100.000 kilometer fietspaden

Afgelopen vrijdag, na een vergadering tussen verschillende bevoegde ministeries, maakte de Franse regering bekend dat ze tot en met 2027 minstens 250 miljoen euro per jaar zal vrijmaken ‘om de ontwikkeling van fietsvoorzieningen in heel Frankrijk te versnellen’.

Volgens het plan moeten er tegen dan zo’n 80.000 kilometer aan veilige fietspaden liggen in Frankrijk, tegenover 57.000 momenteel. Tegen 2030 willen onze zuiderburen 100.000 kilometer bereiken.

De rest van het geld zal de overheid gebruiken voor sensibilisering en opleidingen, onder meer via het onderwijs, en om de productie van tweewielers in Frankrijk zelf te bevorderen. ‘We willen 1,4 miljoen fietsen assembleren in Frankrijk tegen 2027 en 2 miljoen fietsen tegen 2030’, aldus premier Borne in het voorwoord van het Plan Vélo.

Daarnaast wordt ook het verkeersreglement aangepast om het makkelijker te maken voor fietsers om zich snel te verplaatsen. Zo zullen verkeerslichten bijgesteld worden om fietsers in staat te stellen om op kruispunten voldoende snelheid te maken voordat andere voertuigen vertrekken.

Achterstand inhalen

De Franse fietsersbond FUB verwelkomt het initiatief maar maakt enkele kanttekeningen. Zo zijn de aangekondigde investeringen volgens de organisatie ‘nodig om de onderontwikkelde fietsinfrastructuur in Frankrijk te compenseren’. Om de hegemonie van de auto daadwerkelijk te doorbreken ten voordele van de fiets, is er volgens de FUB wel nog 1 miljard euro extra nodig.

Daarnaast roept de organisatie de beleidsmakers op om bij de planning van nieuwe fietspaden de expertise van lokale verenigingen te benutten, om zo in te spelen op de plaatselijke behoeften. Verder moet er nog meer ingezet worden op veilig leren fietsen op school ‘zodat fietsen fundamentele kennis wordt’, aldus de FUB.