Franse moslims vrezen voor stigmatisering na aanslagen

Nieuws

Franse moslims vrezen voor stigmatisering na aanslagen

A. D. McKenzie

23 maart 2012

De aanslagen in Frankrijk waarbij de verdachte Mohammed Merah zeven mensen zou hebben vermoord, laten diepe sporen na bij de islamgemeenschap. "De moordenaar is dood, en nu moeten wij leven met de gevolgen van zijn daden", zo verwoordt een Franse moslim het.

De leider van de extreemrechtse partij Front National, Marine Le Pen, meent dat de feiten haar gelijk geven. “Ik zeg al tien jaar dat de bedreiging van het moslimfundamentalisme wordt onderschat in Frankrijk”, verklaarde ze donderdag aan buitenlandse journalisten in Parijs.

“Merah heeft een zeer typisch profiel: een man die al verschillende malen werd gearresteerd, tegen wie verschillende klachten waren ingediend, iemand met radicale religieuze opvattingen die naar Afghanistan trok voor training”, aldus Le Pen, die zich opmaakt voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in april en mei.

Donderdag klonk de Franse president Sarkozy gelijkaardig toen hij zei dat Frankrijk zal optreden tegen “islamistische indoctrinatie”.

Al Qaeda

De vierentwintigjarige Mohamed Merah is een Fransman van Algerijnse origine. Hij wordt ervan verdacht maandag een rabijn, diens twee jongste zoons en een meisje doodgeschoten te hebben aan de Ozar Hatorah-school in Toulouse. Eerder deze maand zou hij drie Franse soldaten gedood hebben.

Volgens officiële bronnen noemde Merah zich lid van Al Qaeda en zei hij aan de politie dat hij wraak had genomen voor de Palestijnse kinderen die door Israël worden gedood.

Le Pen is niet bevreesd dat haar woorden de moslimgemeenschap zullen brandmerken. “We hebben de Franse moslims opgeroepen om zich aan onze zijde te scharen. Zij zijn vaak zelf het eerste slachtoffer van fundamentalisme”, vertelde de voorzitter van Front National op de persconferentie donderdag.

Halaldebat

Ze wil niet dat haar partij het etiket “extreemrechts” krijgt opgekleefd. Le Pen ziet zichzelf als een “patriottistische” kandidaat. Maar ze heeft wel de eetgewoontes van moslims een thema gemaakt in de verkiezingscampagne, door de beweren dat miljoenen Fransen halal vlees hebben gegeten zonder het te weten. Zo werd het ritueel slachten van dieren een andere splijtzwam in Frankrijk, na het boerkaverbod vorig jaar.

Sommigen geloven dat het halaldebat bedoeld was om stemmen te ronselen door de naar schatting vijf miljoen moslims in Frankrijk in het vizier te nemen. De geestelijke leiders van het land hebben zich uitgesproken tegen het “instrumentaliseren” van religie in het democratische debat. De verkiezingscampagne moet gaan over uitdagingen als onderwijs, werkgelegenheid, armoede en nationale eenheid, vinden ze.

Nadjia Bouzeghrane van de Algerijnse krant El Watan vermoedt dat Frankrijk door zijn koloniale verleden een probleem heeft met de islam. “De meeste moslims zijn vreedzaam, het geweld is geen weerspiegeling van hun geloof. Frankrijk moet ook het eigen integratiebeleid tegen het licht houden.”

Mohammed, een Parijse kruidenier van Marokkaanse herkomst, stelt dat veel moslims zich al slecht op hun gemak voelden in Frankrijk en vreest dat de aanslagen deze gevoelens zullen versterken.

Joden en moslims

Intussen zat Sarkozy samen met joodse en islamitische groepen die oproepen tot eenheid. Dalil Boubakeur, rector van de Grote Moskee in Parijs, veroordeelde de moorden en zei dat moslims verbijsterd, verdrietig maar ook bezorgd zijn door de daden van criminelen. “Er zou geen vermenging tussen deze aanslagen en de islam mogen zijn.”

De hoofdrabbijn van Frankrijk, Gilles Berheim, verklaarde dat het “monster” dat deze misdaden pleegde de joodse en islamitische gemeenschappen tegen elkaar wou opzetten. Hij drong er bij politici op aan om geen munt te slaan uit de incidenten.

Le Pen op haar beurt vindt het aan de Franse moslims om het fundamentalisme af te wijzen en te tonen dat ze de waarden van hun land aanhangen.