"G192" wil mee beslissen over aanpak financiële crisis

Nieuws

"G192" wil mee beslissen over aanpak financiële crisis

Thalif Deen

12 november 2008

In de Verenigde Naties groeit enige ongerustheid over de verhouding tussen twee topontmoetingen waar de financiële crisis aan bod zal komen. Op 15 november vindt in Washington een bijeenkomst plaats waaraan alleen de leiders van de grootste industrie- en ontwikkelingslanden – de G20 - kunnen deelnemen. De conferentie over Financiering van Ontwikkeling die twee weken later in Doha begint, staat open voor alle 192 lidstaten van de Verenigde Naties.

“Het aangewezen discussieforum (over de internationale financiële crisis) is niet de G8, de G20 of de G63. Het is de G192: de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties”, zegt Miguel d’Escoto Brockmann, de huidige voorzitter van het hoogste beslissingsorgaan van de VN. Volgens hem moeten de beraadslagingen over de problemen op de financiële markten “inclusief en niet exclusief” gebeuren.

De vergadering van 15 november in Washington is een initiatief van de Verenigde Staten. Volgens Oscar de Rojas, de secretaris van de bijeenkomst in Doha, heeft Washington verzekerd dat de bijeenkomst van het komende weekend alleen over specifieke maatregelen zal handelen om de financiële crisis te bezweren. Met fundamentele hervormingen moeten de deelnemers zich niet te veel inlaten, vindt De Rojas.

Complementair

“De bijeenkomst in Washington kan als complementair beschouwd worden met de conferentie in Doha, en kan elementen opleveren die de discussies daar zullen voeden”, oordeelt De Rojas. “We verwachten en hopen ook dat er kansen komen om de onderwerpen die voor 15 november op de agenda staan, binnen de bredere internationale gemeenschap te bespreken. Volgens ons biedt de conferentie van Doha daartoe een goede gelegenheid.”

Aanvankelijk wilden de VS op 15 november de leden van de G8 bijeenbrengen: de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada, Japan en Rusland. Algauw leek de G20 een beter idee: de landen van de G8 plus de Europese Unie, Brazilië, India, China, Argentinië, Australië, Indonesië, Mexico, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Turkije. Ook Spanje, de achtste economie in de wereld, is intussen uitgenodigd.

De kans is klein dat de uittredende Amerikaanse president George W. Bush zich op de bijeenkomst in Washington sterk zal maken voor een grondige hervorming van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds of voor meer geld voor ontwikkelingssamenwerking, twee voorstellen die circuleren.

De bijeenkomst in Doha, de opvolging van een top over hetzelfde thema die in 2002 in het Mexicaanse Monterrey plaatsvond, zal bijna zeker leiden tot oproepen in die richting. Er worden ook nog andere besluiten verwacht die verband houden met de financiële crisis en de mogelijke antwoorden daarop. De ontwerpverklaring heeft het over het mobiliseren van binnenlandse en internationale financiële middelen voor ontwikkeling, internationale handel als een motor voor ontwikkeling en een toename van de internationale ontwikkelingshulp.

De deelnemers aan de top van Doha zullen ook verder zoeken naar innovatieve bronnen voor de financiering van ontwikkeling. Een aantal van de ideeën die in Monterrey werden gelanceerd, zijn intussen werkelijkheid geworden of staan op het punt gerealiseerd te worden. Voorbeelden zijn een vliegtaks (die in sommige landen geld opbrengt voor de strijd tegen aids, malaria en tuberculose) en een internationaal financieringsmechanisme dat op de kapitaalmarkt geld verzamelt om inentingscampagnes te betalen.

Er wordt nog intensief onderhandeld over wat er precies in de slotverklaring van Doha komt. Volgens De Rojas hebben al een aantal staats- en regeringsleiders hun deelname aan de conferentie toegezegd. Alleen op die manier kan de conferentie het nodige gewicht krijgen.