G7 subsidiëren fossiele brandstoffen nog steeds met 100 miljard dollar

Zbynek Burival/Unsplash (CC0)

G7 subsidiëren fossiele brandstoffen nog steeds met 100 miljard dollar

De zeven rijkste industrielanden (G7) subsidiëren de productie en het gebruik van olie, gas en steenkool nog steeds met minstens 100 miljard dollar per jaar. Dat blijkt uit een analyse van het Overseas Development Institute (ODI).

Die steun aan de sector kan een transitie naar een koolstofarme economie in de weg zitten, zegt het ODI. Al sinds 2009 beloven de G7 en de G20 (negentien landen en de Europese Unie) deze subsidies uit te faseren.

2025

Hoewel vooruitgang wordt geboekt in de transitie naar schone energie, laat de analyse zien dat overheden tegelijkertijd nog tientallen miljarden steun geven aan de productie van vervuilende energie.  

‘De regeringen van de G7 doen niet alleen weinig om de subsidies voor fossiele brandstoffen te verminderen, ze hebben ook geen mechanismen om de volledige omvang van de steun aan olie, gas en steenkool, en hun eigen vorderingen, in kaart te brengen’, zegt het ODI.

De landen van de G7 beloofden de subsidies voor fossiele brandstoffen voor 2025 uit te faseren. ‘In 2015 en 2016 gaven de landen van de G7 gemiddeld 81 miljard dollar fiscale steun en 20 miljard dollar overige steun aan de sector.’

Frankrijk en VS

Geen enkel land presteert optimaal, zegt het ODI, maar Frankrijk komt van de zeven landen het beste uit de bus. De Verenigde Staten presteren het slechtst: daar wordt de steun aan de sector gehandhaafd en is de regering zelfs teruggekomen op eerdere beloften.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.