G7 subsidiëren fossiele brandstoffen nog steeds met 100 miljard dollar

G7 subsidiëren fossiele brandstoffen nog steeds met 100 miljard dollar
Zbynek Burival/Unsplash (CC0)
De zeven rijkste industrielanden (G7) subsidiëren de productie en het gebruik van olie, gas en steenkool nog steeds met minstens 100 miljard dollar per jaar. Dat blijkt uit een analyse van het Overseas Development Institute (ODI).
Die steun aan de sector kan een transitie naar een koolstofarme economie in de weg zitten, zegt het ODI. Al sinds 2009 beloven de G7 en de G20 (negentien landen en de Europese Unie) deze subsidies uit te faseren.
2025
Hoewel vooruitgang wordt geboekt in de transitie naar schone energie, laat de analyse zien dat overheden tegelijkertijd nog tientallen miljarden steun geven aan de productie van vervuilende energie.
De landen van de G7 beloofden de subsidies voor fossiele brandstoffen voor 2025 uit te faseren. ‘In 2015 en 2016 gaven de landen van de G7 gemiddeld 81 miljard dollar fiscale steun en 20 miljard dollar overige steun aan de sector.’
Frankrijk en VS
Geen enkel land presteert optimaal, zegt het ODI, maar Frankrijk komt van de zeven landen het beste uit de bus. De Verenigde Staten presteren het slechtst: daar wordt de steun aan de sector gehandhaafd en is de regering zelfs teruggekomen op eerdere beloften.
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2836 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Nieuws
-
Nieuws
-
Analyse
-
Column
-
Nieuws
-
Interview