G8-leiders overwegen broeikasgassen met de helft terug te dringen
Nele Vandersteen
07 juni 2007
De acht wereldleiders die deze week in het Duitse Heiligendamm samenkomen voor de ontmoeting van de G8, de zeven rijkste landen en Rusland, hebben besloten te overwegen de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 sterk terug te dringen.
In de aanloop van de G8 ontmoeting probeerde de Duitse bondskanselier, Angela Merkel, de doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 over heel de wereld te verminderen met 50 procent op te nemen in de G8-tekst.
Groot succes
George W. Bush, de president van de Verenigde Staten, kantte zich tegen het plan van Merkel. Hij vond het te vroeg om al concrete, vaste doelen voorop te stellen. Zijn voorstel was om tegen het einde van 2008 de vijftien landen die zich het meest schuldig maken aan de uitstoot van broeikasgassen -geleid door de VS, China, Rusland en India- samen te brengen om concrete voorstellen en maatregelen te bespreken.
Maar volgens een EU-bron van het persagentschap Reuters erkennen de leiders in de definitieve G8 tekst toch de wens van de EU, Canada en Japan om de uitstoot van broeikasgassen met minstens 50 procent te verminderen tegen 2050, net zoals Merkel voorgesteld had.
Merkel toonde zich erg verheugd. ‘We hebben een groot succes geboekt…een grote stap voorwaarts’, zei ze. Ze gaf geen verdere details over de overeenkomst vrij, maar zei dat de discussie verder gezet zal worden op een topvergadering van de Verenigde Naties in Bali in december.
Kritiek
Greenpeace zegt ontgoocheld te zijn over het akkoord, omdat het ‘absoluut te weinig is’, zegt Jörg Feddern, een klimaatdeskundige van de milieubeweging. Volgens Feddern zijn er dwingende maatregelen nodig. ‘Dit is enkel uitstel van de problemen naar morgen’.
Doodserieus
Eerder had de premier van Groot-Brittanië, Tony Blair, na zijn gesprek met Bush al gezegd dat hij dacht dat ‘het mogelijk is om deze G8 top te verlaten met een verbintenis van alle aanwezigen om een substantiële vermindering van de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 als globale doelstelling voorop te stellen.’
Ook Bush had al laten weten dat de VS willen bijdragen aan de vermindering van de uitstoot. ‘We willen iets gedaan krijgen, daar zijn we doodserieus over’, zei hij. Hij voegde er aan toe dat ‘de VS zich actief zullen inzetten -misschien zelfs de leiding nemen- in een post-Kyoto plan.’