Gambia mag homo's niet discrimineren

Nieuws

Gambia mag homo's niet discrimineren

Diana Grasso

13 juni 2008

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vraagt de Gambiaanse president Yahya Jammeh te stoppen met het discrimineren en arresteren van homoseksuelen.

HRW stuurde dinsdag een brief naar de Gambiaanse president uit bezorgdheid voor het geweld tegen homoseksuelen in het land. De mensenrechtenorganisatie vraagt dat de overheid Gambianen vrijlaat in hun seksualiteit en stopt met het arresteren op basis van geaardheid.
Op 15 mei kondigde Jammeh aan dat ‘homoseksuelen, drugsdealers, dieven en andere criminelen 24 uur de tijd hadden om het land te verlaten. Anders zouden ze verdreven of zelfs onthoofd worden.’ De laatste uitspraak heeft hij inmiddels teruggenomen. Zijn bedoeling was alle ‘slechte instrumenten’ uit de maatschappij te bannen.

Nakend geweld

HRW waarschuwt dat zulke uitspraken vaak uitmonden in geweld. ‘Op deze manier gaan mensen geloven dat geweld tegen homoseksuelen door de beugel kan en niet bestraft wordt,’ zegt Scott Long, directeur van het homoseksualiteitprogramma van HRW.
Na de uitspraken van de president arresteerde de Gambiaanse politie twee mannen die verdacht werden van homoseksualiteit. Mensenrechtenactivisten vertelden HRW dat de mannen twee weken werden vastgehouden zonder grondige reden. Volgens de nieuwswebsite BBC vluchtten een onbekend aantal homoseksuelen naar buurland Senegal. HRW zegt dat de schrik bij Gambiaanse homoseksuelen er goed inzit.

Non-discriminatie bij wet verplicht

In 1999 keurde Gambia het ‘Afrikaans charter op het gebied van mensenrechten’ goed. Hiermee beloofde Gambia het recht op privacy, gelijkheid en non-discriminatie van elk individu te respecteren. Maar toch zijn homoseksuele daden illegaal in Gambia. Seksuele betrekkingen tussen mannen worden bestraft met 14 jaar cel. Sinds 2005 geldt dezelfde straf voor vrouwen.
Gambia is het kleinste land van Afrika en negentig procent van de bevolking is moslim.