Gazanen eten steeds minder en slechter

De enorme schade aan het milieu in de Gazastrook, als gevolg van de Israëlische blokkade en militaire campagne vorige zomer, heeft negatieve gevolgen voor de inwoners van het gebied. Vooral hun voedselzekerheid staat op het spel.

Muhammad Sabah (CC BY 4.0)

Bij de hevige Israëlische bombardementen is er ook veel infrastructuur vernietigd, waaronder de enige energiecentrale van Gaza en sanitaire projecten.

‘We leefden op brood en thee. Mijn vijf kinderen waren erg ondervoed omdat mijn echtgenoot en ik ons geen ander voedsel konden veroorloven’, vertelt de 37-jarige Safa Subha uit Beit Lahiya.

‘Mijn kinderen hadden leverproblemen, bloedarmoede en zwakke beenderen. Sinds ik geregeld voedselbonnen krijg van Oxfam, kan ik eieren en yoghurt kopen, en zijn mijn kinderen er beter aan toe. Maar het blijft een opgave om te rantsoeneren en te vermijden dat de ondervoeding terugkomt.’

Hoge prijzen

Volgens het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) is het gebrek aan een gevarieerd dieet een bezorgheid in tal van gemeenschappen, vooral voor kinderen en zwangere of zogende vrouwen. De oorzaak zijn de hoge prijzen voor verse voeding en rood vlees, en onvoldoende grootschalige programma’s voor voedselhulp.

Voor de oorlog werkte Safa’s echtgenoot Ashraf als boer op een lap grond die hij huurde. ‘Hij verdiende daar ongeveer 67 euro per week mee. Maar het werd te gevaarlijk vanwege de Israëlische bombardementen. Daarna probeerde hij het nog als taxichauffeur, maar dat inkomen volstaat niet’, verklaart Safa.

Ook de 43-jarige Kamal Kassam uit Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook moest een beroep doen op het “Geld voor werk-programma” van Oxfam om zijn vrouw en hun vijf kinderen tussen 6 en 12 jaar te onderhouden.

Tijdens de oorlog sloeg het gezin op de vlucht nadat hun huis vernield was door Israëlische bommen. ‘Ik werkte in een fabriek, maar verloor die baan als gevolg van de Israëlische blokkade. Daarna verdiende ik ongeveer 7 euro per dag door met ezel en kar goederen rond te brengen, maar ook die verloor ik bij een zware luchtaanval’, getuigt hij.

Vernielde infrastructuur

Dat Israël de invoer van vitale reserveonderdelen voor het herstel van de rioolinfrastructuur en van meststoffen en zaden aan banden legt, heeft de landbouwproductie beperkt.

Bij de hevige Israëlische bombardementen is er ook veel infrastructuur vernietigd, waaronder de enige energiecentrale van Gaza en sanitaire projecten. Nu stroomt onbehandeld rioolwater vanuit de zee terug in het ondergrondse watersysteem van Gaza. Daardoor raken het drinkwater en bevloeiingswater besmet, met de uitbraak van ziekten tot gevolg.

Dat Israël de invoer van vitale reserveonderdelen voor het herstel van de rioolinfrastructuur, net als landbouwbenodigdheden zoals meststoffen en zaden, aan banden legt, heeft de landbouwproductie beperkt.

De grootste zorg op het gebied van voedselzekerheid en voeding ligt volgens OCHA op het gebied van ‘inkomensverlies door de zware schade aan landbouwgronden, de dood of het verlies van dieren, de onmogelijkheid om landbouwgronden te betreden, vooral in de door Israël opgelegde bufferzone van 3 kilometer en het verlies van arbeidsplaatsen’.

Kwaliteitsvoedsel

De voedselonzekerheid in Gaza wordt niet alleen veroorzaakt door een tekort aan eten op de markt alleen. Het is ook een economische crisis, want de meeste inwoners van de Gazastrook kunnen zich niet genoeg kwaliteitsvoedsel permitteren.

De opeenvolging van zware economische schokken maakt dat er voor gezinnen nog maar weinig manieren zijn om het hoofd boven water te houden.

‘De hoge werkloosheid en lage lonen duwen het merendeel van de Gazanen in de armoede en voedselonzekerheid. Daardoor zijn ze zwaar afhankelijk van hulp voor hun essentiële noden’, staat in GAZA Detailed Needs Assessment (DNA) and Recovery Framework: Social Protection Sub-Sector, een rapport van de Wereldbank, de Europese Unie, Verenigde Naties en de Palestijnse regering.

De opeenvolging van zware economische schokken maakt dat er voor gezinnen nog maar weinig manieren zijn om het hoofd boven water te houden. ‘Daardoor gaat 89 procent van de gezinnen op negatieve manieren hun voedselnoden lenigen, bijvoorbeeld door voedsel van slechtere kwaliteit te kopen of het aantal maaltijden op een dag te verminden’, aldus het rapport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.