Gedetineerden Ivoorkust enthousiast over "gevangenisboerderij"

Het leven is geen pretje, als gedetineerde in een van de armste landen ter wereld. De autoriteiten van Ivoorkust zoeken oplossingen voor de overbevolkte gebouwen en de ondervoeding van de gevangenen. En ze hebben er één gevonden: een gevangenis die tegelijk een boerderij is.

  • CC BBC World Service Ivoorkust zoekt oplossingen voor overbevolkte gevangenissen en ondervoede gevangenen. En ze hebben er één gevonden: een gevangenis die tegelijk een boerderij is. CC BBC World Service

François Kouamé, gevangene nummer 67 op de Saliakro Prison Farm, toont trots een zeug met haar vier biggetjes. In zijn rubberen laarzen loopt hij opgewekt langs twee nieuwe tractoren richting zijn veld, waar binnenkort yucca- en maïsplanten zullen beginnen groeien. “Kijk naar die spruiten. Dat is een hele hoop werk!”

Kouamé zit een gevangenisstraf uit van één jaar – voor het illegaal kappen van bomen op een cacaoplantage. Hij was één van de eerste gevangenen die hier in december 2013 aankwam. De gevangenisboerderij is een primeur in Ivoorkust. Ze kan 150 gevangenen huisvesten die veroordeeld werden voor een straf van minder dan drie jaar, vanwege niet-gewelddadige misdaden. Het doel van het project is dat de gevangenen nieuwe vaardigheden leren door aan landbouw te doen.

Alternatief voor criminaliteit

Voor Kouamé is de boerderij een opluchting in vergelijking met de zes maanden die hij doorbracht in de staatsgevangenis van Soubré. “We sliepen met z’n vieren in een ruimte voor één persoon. En we kregen slechts één kom rijst per dag”, vertelt hij. Nu krijgt hij drie maaltijden per dag, en verblijft hij in een nette kamer met zestien andere gedetineerden.

Met Saliakro Prison Farm willen de Ivoriaanse autoriteiten en sponsors van het project een bijdrage leveren aan het verbeteren van de levensomstandigheden van gevangenen, kosten drukken en re-integratie vergemakkelijken. Hoewel Ivoorkust in vergelijking met andere West-Afrikaanse landen relatief moderne faciliteiten heeft, blijven overbevolking en ondervoeding grote problemen.

“Het gaat niet alleen om het telen van hun eigen voedsel, maar ook om deze gevangen een normaal leven te laten leiden, zodat ze kunnen re-integreren en volwaardig deelnemen aan de samenleving”, zegt de hoofdcipier van Saliakro, Pinguissie Outarra. “We willen de criminaliteit doen dalen en een alternatief bieden.”

Professionele ondersteuning

“Ons doel is om van de periode in de gevangenis een kans te maken voor duurzame verandering in het leven”, vertelt Bernard Aurenche, landenvertegenwoordiger in Ivoorkust van de Franse ngo Prisoners Without Borders. Hij legt uit dat de 150 gevangenen ondersteund worden door opgeleide agronomen. Deelnemers aan het project kunnen hun kennis van landbouw verdiepen en krijgen zo’n 45 eurocent per werkdag.

“Zo kunnen ze geld inzamelen en hun eigen gewassen telen eenmaal ze de gevangenis verlaten. Het gaat ook om opnieuw aan het echte leven te beginnen. En zelfvertrouwen te kweken.”

Kouamé was vroeger boer. “Ik heb veel zaken geleerd die mijn boerderij meer rendabel zullen maken, vooral de diversificatie van de productie”, vertelt hij.

Saliakro zoekt nog financiering voor langere termijn. Nu krijgt het project steun van de Europese Unie. Ook het selectieproces van de deelnemers is nog een uitdaging, want vandaag zijn er nog geen duidelijke criteria.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.