Geen ban op buitenlandse arbeiders in Maleisië

Nieuws

Geen ban op buitenlandse arbeiders in Maleisië

Elena Dikomitis

09 januari 2008

De Maleisische minister van Binnenlandse Zaken, Radzi Sheikh Ahmad, meldt dat de geruchten over de ban op werkkrachten uit India en Bangladesh fout zijn.

Tijdens een bezoek van de Indiase minister van Defensie, A K Antony, aan Maleisië, verspreidde het persagentschap Reuters het bericht dat de Maleisische regering voortaan geen arbeiders uit India en Bangladesh meer zou aannemen. Het nieuws zorgde dinsdag (8 januari) voor heel wat protest in India. De Maleisische minister van Werk, Samy Vellu, die op dat moment een conferentie in New Delhi bijwoonde, heeft de berichten onmiddellijk ontkend.

Oude minderheid, nieuwe migranten

Ongeveer zeven procent van de Maleisische bevolking zijn hindoes wiens voorouders door Britse kolonialen als goedkope werkkrachten geïmporteerd werden. In november 2007 kwam deze minderheidsgroep op straat om te protesteren tegen de discriminatiepolitiek van de Maleisische regering.
Daarnaast werken er heel wat Indiase migranten binnen de bouwsector, informatietechnologie en financiële instellingen. Daarmee zijn deze Indiërs goed voor ongeveer acht procent van de twee miljoen geregistreerde buitenlandse werkkrachten in Maleisië.

Arbeidsmigratie

Op het vlak van arbeidsmigratie heeft Maleisië de laatste jaren een slechte reputatie opgebouwd. Het land kwam in 2007 onder meer onder vuur te liggen door een wetsvoorstel dat de vrijheid van buitenlandse werkkrachten nog meer zou inperken. In het kader van de Internationale Dag van de Migrant op 18 december 2007, bekritiseerde de mensenrechtenorganisatie Amnesty International het Maleisisch beleid onder de slogan ‘Migrantenrechten zijn mensenrechten’.