Geen cement? Dan maar een huis van modder

Nieuws

Geen cement? Dan maar een huis van modder

Eva Bartlett

08 mei 2009

Bij gebrek aan cement herbouwen sommige inwoners van Gaza hun huizen met modder. Israël laat nog steeds geen bouwmaterialen toe tot de strook en dat prikkelt de creativiteit van de Palestijnen.

Koel in de zomer

Jihad el-Shaar pikte het idee op tijdens reizen in Azië en het Midden-Oosten. “Alles wat je nodig hebt is klei, zand en wat stro.” Dat mengt hij met water, hij giet alles in baksteenvormen en die laat hij drie dagen drogen in de zon.
Shaar is trots op zijn huis. “In de winter is het warm, in de zomer koel. Er is zijn problemen met lekken en dit soort huizen gaat een leven lang mee. En het was goedkoop om te bouwen, 3000 dollar.”
Voor de laatste oorlog kostte een zak cement 5 dollar. Door het embargo kosten cement en andere goederen die door de tunnels uit Egypte worden gesmokkeld, tien keer meer.

Geen bouwmaterialen

Tijdens de drie weken durende oorlog werden 5000 huizen en 20.000 gebouwen vernietigd in Gaza.
De internationale gemeenschap zegde 4,5 miljard dollar toe voor de heropbouw, maar tot dusver laat Israël geen bouwmaterialen binnen. Volgens gegevens van de Verenigde Naties zijn sinds 19 januari, de dag na het einde van het Israëlische offensief, slechts twee vrachtwagens bouwmaterialen tot Gaza toegelaten.

Andere manieren van leven

De schaarste maakt de Palestijnen creatief. Het ministerie van Openbare Werken gaat een school, een moskee en een ziekenhuis bouwen met gerecycleerd puin van gebombardeerde huizen.
Ook Shaars huis van modder krijgt navolging. In de buurt is Nidal Eid (35) een soortgelijk huis aan het bouwen om zijn zeven kinderen fatsoenlijk onderdak te kunnen geven. “We doen ongeveer drie dagen over duizend bakstenen.” Zijn vorige huis werd vier jaar geleden door Israëlische bulldozers platgewalst. “Alles is moeilijk in Gaza, maar we moeten manier vinden om onze doelen te bereiken.”
“Sinds ik mijn huis gebouwd heb, krijg ik veel telefoontjes, vooral uit Rafah, van mensen die hun eigen huis wil herbouwen met deze techniek”, zegt Shaar. “Hele gezinnen wonen in tenten. Waarom geen huis bouwen zoals dit? Door de blokkade hebben we andere manieren van leven gevonden.”