'Geen eerlijk proces voor Mapuche'

Nieuws

'Geen eerlijk proces voor Mapuche'

Daniela Estrada

05 september 2004

Gisteren (zaterdag) werd een rechtszaak tegen 16 Mapuche actievoerders geopend die de één van de langste wordt in de Chileense geschiedenis. Maar liefst 250 getuigen worden opgeroepen. En toch, zeggen internationale mensenrechtengroepen, is de kans klein dat de indianen een eerlijk proces krijgen.

De zestien beklaagden behoren allen tot de Coördinatiegroep Arauco Malleco, een groepering die strijdt voor de ‘herovering’ van de voorvaderlijke grond in Araucanía, een regio in het zuiden van Chili. Het gebied is in concessie gegeven aan bosbouwbedrijven die er plantages aanleggen voor hout, met de bedoeling het te exporteren naar de Verenigde Staten, Japan en de Europese Unie.

De Mapuche en de mensenrechtengroepen die hun zaak verdedigen, vrezen dat ze geen eerlijk proces zullen krijgen. De openbare aanklager wil de zestien Mapuche laten veroordelen voor inbreuken op een antiterreurwet die nog werd gestemd onder generaal Augusto Pinochet (1973-1990). Twee weken geleden werd die tactiek al met groot succes gebruikt in een andere rechtszaak waarin Mapuche in het beklaagdenbankje stonden. Op 23 augustus gaf een rechtbank vier indianen een celstraf van tien jaar voor brandstichting in de plantage Poluco-Pidenco van het houtbedrijf Mininco in december 2001.

Mensenrechtengroepen tekenden bij de centrumlinkse regering bezwaar aan tegen het zware verdict in de vorige Mapuche-zaak. Volgens de Internationale Federatie voor de Mensenrechten (FIDH) en de Wereldorganisatie tegen Marteling zijn er aanwijzingen dat er geknoeid werd met de getuigenissen. Human Rights Watch vindt het gebruik van de antiterreurwetten bijzonder misplaatst.De Chileense regering legt de Mapuche het zwaarst mogelijke juridische regime op en stelt hen daardoor op dezelfde lijn als de daders van de misdrijven als massamoord.”

De mensenrechtengroepen vrezen dat het ook deze keer niet tot een eerlijk proces komt. In het nieuwe proces zullen zogenaamde ‘gemaskerde getuigen’ worden gebruikt, mensen die achter een scherm komen getuigen en wiens stem onherkenbaar wordt gemaakt. De identiteit van 44 van de 250 opgeroepen getuigen blijft volledig geheim. Op die manier wordt het nog moeilijker om de betrouwbaarheid van de getuigen na te gaan.

De bosbouwfederatie Corporación de la Madera roept de rechters op om een strenge straf uit te spreken tegen de tactieken van de Mapuche-terroristen. Het landdispuut tussen de Chileense regering en de oorspronkelijke bewoners is de laatste jaren een stuk grimmiger geworden. Radicale Mapuche-activisten zeggen geen andere keuze te hebben dan geweld, omdat het Chileense gerecht steevast partij kiest voor de grootgrondbezitters. Heel wat media betitelen de activisten als terroristen, en die perceptie is overgenomen door een deel van de publieke opinie in Chili. (MM)