Lonen leerkrachten al twee jaar niet betaald

Geen eerste schooldag voor twee miljoen kinderen in Jemen

Felton Davis / Flickr (CC BY 2.0)

Een op vijf op scholen in Jemen kan niet langer gebruikt worden als direct gevolg van het conflict.

In Jemen kunnen twee miljoen kinderen niet naar school, onder wie een half miljoen door het aanhoudende geweld in het land. Omdat de salarissen van de leerkrachten al twee jaar niet betaald zijn, dreigen nog eens 3,7 miljoen kinderen zonder onderwijs te vallen.

“Conflict, armoede en gebrek aan ontwikkeling ontnemen miljoenen kinderen in Jemen hun recht op onderwijs en daarmee de hoop op een betere toekomst”, zegt Sara Beysolow, vertegenwoordiger van de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef in Jemen. “Geweld, migratie en aanvallen op scholen verhinderen de kinderen om naar school te gaan. En nu al twee jaar geen leerkrachten betaald zijn, staat ook de kwaliteit van het onderwijs op het spel.”

Het huidige conflict in Jemen is al meer dan vier jaar aan de gang en bleek vernietigend voor het al kwetsbare onderwijssysteem in het land. Een op vijf op scholen in Jemen kan niet langer gebruikt worden als direct gevolg van het conflict.

Kindhuwelijken

“Dertig jaar na de ratificatie van de Conventie rond de Rechten van het Kind, kunnen we niet aanvaarden dat onderwijs en andere fundamentele rechten buiten bereik blijven van kinderen in Jemen, en dat enkel door menselijke factoren”, zegt Nyanti.

Om de situatie echt te verbeteren, moet de internationale gemeenschap ingrijpen om te vermijden dat een hele generatie in Jemen de kans op onderwijs mist.

Ze wijst er bovendien op dat kinderen die niet naar school gaan meer risico lopen op uitbuiting en andere mensenrechtenschendingen. “Kinderen lopen een hoger risico om betrokken te worden in de gevechten, in kinderarbeid of in een kindhuwelijk”, zegt Nyanti. “Ze missen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en op te groeien in een stimulerende omgeving en raken uiteindelijk gevangen in een leven van armoede en tegenslagen.”

Oplossingen

Unicef probeert in de bres te springen, onder meer met lesmateriaal voor kinderen en een bijdrage voor de transportkosten en andere basisuitgaven van meer dan honderdduizend leerkrachten. Maar om de situatie echt te verbeteren, moet de internationale gemeenschap ingrijpen om te vermijden dat een hele generatie in Jemen de kans op onderwijs mist.

In de eerste plaats moeten daarom aanvallen op scholen gestopt worden. De Jemenitische overheden moeten samenwerken om een onmiddellijke oplossing te vinden voor het probleem van de achterstallige salarissen, en de internationale gemeenschap en donoren moeten een oplossing op lange termijn ontwikkelen voor loonprobleem. Bovenal moeten de strijdende partijen zo snel mogelijk de wapens neerleggen om een terugkeer naar het normale leven mogelijk te maken, zegt Unicef.

Niet enkel in Jemen

De voorbije weken bleek uit verschillende studies dat ook in andere regio’s veel kinderen niet naar school kunnen. Van de 7,1 miljoen vluchtelingenkinderen wereldwijd die oud genoeg zijn om naar school te gaan, doen 3,7 miljoen kinderen dat niet, meldde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR eind vorige maand.

Bovendien blijkt de drempel steeds hoger voor de kinderen naarmate ze ouder worden. Waar nog 63 procent van de vluchtelingenkinderen naar de basisschool gaat, daalt dat cijfer tot 24 procent voor secundair onderwijs. En amper 3 procent heef het geluk om hoger onderwijs te volgen. Die cijfers staan in schril contrast met de wereldwijde gemiddelden: 91 procent voor het basisonderwijs, 84 procent secundair onderwijs en 37 procent hoger onderwijs.

Ook in Syrië blijft de burgeroorlog onderwijs onmogelijk maken. De helft van alle schoolgebouwen in het noordwesten van Syrië is niet beschikbaar. De gebouwen zijn beschadigd, verlaten of worden gebruikt als opvangcentra voor vluchtelingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.