Geen extra geld voor water

Nieuws

Geen extra geld voor water

Evert Govaerts

10 april 2009

Het ministerie van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur verhoogt het budget voor waterprojecten in het Zuiden niet. Protos, een ngo die zich specialiseert in watervoorzieningsprojecten in het Zuiden, pleit nochtans voor een verhoging van het budget.

Marc Despiegelaere van Protos: “We hopen alleszins dat het budget wordt verhoogd door het aantal goede projecten dat wordt ingediend, zoals vorig jaar.“
Vorig jaar was het budget initieel ook 450.000, zoals dit jaar. Uiteindelijk is het budget verhoogd tot 750.000 euro,” verduidelijkt Despiegelaere. Als het van minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Hilde Crevits afhangt, gebeurt dit ook. “Na de verkiezingen zal blijken of de volgende minister het nodig vindt.”

Extra geld nodig

“We verwachten ook een hoger budget bij het nieuwe beleid. We hopen het alleszins,” zegt Despiegelaere. “We pleiten ook voor een vast bedrag. Nu is het een beslissing van het ministerie zelf.”
“Het vergemakkelijkt de planning ook”, beaamt Crevits. “Een groter budget zal ook nodig zijn om de vooropgestelde doelstellingen te bereiken.”
De doelstelling van de Vlaamse overheid is om tegen 2015 6 miljoen mensen te voorzien van zuiver drinkwater. Is dat nog haalbaar? “Zeker”, zegt minister Crevits, “Maar enkel als er meer financiering komt vanuit de overheid.” Protos wil ook dat ook andere partners, zoals openbare drinkwatermaatschappijen, extra geld inzetten op de projecten in het Zuiden. Volgens Crevits trekt subsidiëring van projecten die partners aan.

MD7

De grote vraag is natuurlijk of millenniumdoelstelling nummer 7 nog haalbaar is op het vlak van de voorziening van zuiver drinkwater en sanitaire voorzieningen. “Die is zeker nog haalbaar”, zegt Despiegelaere. “We zijn goed op weg. Alleen wordt er enkel veel aandacht besteed aan zuiver drinkwater. We zouden meer aandacht moeten geven aan de sanitaire voorzieningen.” Minister Crevits steunt die oproep.
Enkel Afrika loopt achter met millenniumdoelstelling 7. Wereldwijd zitten nog steeds 900 miljoen mensen zonder zuiver drinkwater en hebben zo’n 2,5 miljard mensen geen toegang tot sanitaire voorzieningen. Een extra inspanning is, ondanks de crisis, zeker nodig.