"Geen Hezbollahraketten afgevuurd uit Kana"

Nieuws

"Geen Hezbollahraketten afgevuurd uit Kana"

Dahr Jamail

01 augustus 2006

Medewerkers van het Rode Kruis en burgers uit Kana zeggen dat er voor de Israëlische aanval geen Hezbollahraketten werden afgevuurd uit hun dorp. Het Israëlische leger beweerde dat dit wel zo was.

“Er zijn geen Hezbollahraketten afgevuurd van hieruit. Iedereen in dit dorp zal je dat vertellen, omdat het de waarheid is”, zegt de 32-jarige Ali Abdel uit Kana.

Hij had zijn toevlucht gezocht in een naburig huis toen het woningblok waar tientallen burgers zaten om 1 uur ’s nachts onder vuur werd genomen. Toen de bombardementen zondagochtend eindelijk ophielden, ging hij terug naar het woningblok om familieleden te zoeken. Hij vond zijn 70-jarige vader en 64-jarige moeder binnenin. Ze waren allebei dood.

“Ze bombardeerden het, en nadien hoorden ik de schreeuwen van vrouwen, kinderen en enkele mannen – ze riepen om hulp. Maar een minuut na de eerste bom, sloeg een tweede in, en daarna was er alleen stilte, de het geluid van meer bominslagen in het dorp.”

Er werden geen Hezbollahraketten afgevuurd uit dit dorp, zegt ook Masen Hashen, een 30-jarige bouwvakker uit Kana. “Omdat als ze dat hadden gedaan, nu of in het verleden, we allemaal vertrokken zouden zijn. Omdat we weten dat we onder vuur genomen zouden worden.” Ook Hashen verloor meerdere familieleden door het bombardement op het woningblok.

Ook andere overlevenden in Kana zeggen dat het dorp een veilige haven leek. “Als de Hezbollah raketten afvuurt, slaat iedereen op de vlucht omdat ze weten dat er snel een Israëlisch bombardement zal volgen”, zegt Abdel. “Daarom bleef iedereen in de schuilplaats en in de huizen eromheen. We dachten allemaal dat we okee zouden zijn, omdat er geen Hezbollahstrijders in Kana waren.

Rode Kruis

“We vonden geen aanwijzingen voor Hezbollahstrijders in Kana”, zegt ook Kassem Shaulan, een 28-jarige arts en opleidingshoofd van het Rode Kruis in de naburige kuststad Tyrus. “Als we mensen of lichamen ophalen uit dorpen, zien we gewoonlijk raketwerpers of Hezbollahstrijders als die er zijn. Maar in Kana kan ik zeggen dat het dorp 100 procent vrij was van beide.”

Een tweede lid van het Rode Kruis, de 32-jarige Mohammad Zatar, zegt dat “we het kunnen zien als de Hezbollah uit bepaalde gebieden raketten afvuurt. Dan slaan alle mensen op de vlucht, desnoods te voet.”

De Israëlische vice-premier Shimon Peres zei maandag in New York dat de aanval, waarbij minstens 60 burgers omkwamen, “helemaal, helemaal zijn (de Hezbollah’s) fout was”.